Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (606492)
      • Kadry i płace (26073)
      • Obrót gospodarczy (88689)
      • Rachunkowość firm (3729)
      • Ubezpieczenia (35724)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady
    Obowiązuje: od 2009-01-13 do 2016-12-31

    Podstawa prawna:

    • Dz.U.2005.187.1577  

    Opłaty za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

    Przedsiębiorcy, u których organy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych przeprowadziły kontrolę, w tym pobrały próbki, są obowiązani wnieść opłaty za przeprowadzenie czynności związanych z dokonaniem kontroli oraz przeprowadzeniem badań laboratoryjnych tych próbek, jeżeli w wyniku tej kontroli stwierdzono, że artykuły rolno-spożywcze nie odpowiadają wymaganiom w zakresie jakości handlowej wynikającym z przepisów o jakości handlowej lub wymaganiom dodatkowym zadeklarowanym przez producenta.

    Określa się stawki opłat za:

    1) dojazd osób pobierających próbki do miejsca przeprowadzenia kontroli jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości:

    a) 8,40 zł - jeżeli odległość wynosi do 10 km,

    b) 21,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 10 km do 50 km,

    c) 63,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 50 km do 100 km,

    d) 104,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 100 km do 150 km,

    e) 146,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 150 km do 200 km,

    f) 167,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 200 km;

    2) pobranie próbki do badań laboratoryjnych - w wysokości 27,00 zł;

    3) badanie organoleptyczne przeprowadzone:

    a) w miejscu kontroli jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 21,00 zł,

    b) w laboratorium analitycznym - w wysokości 24,00 zł;

    4) inne czynności związane z dokonaniem kontroli artykułu rolno-spożywczego, w tym:

    a) kontrolę dokumentów - w wysokości 21,00 zł,

    b) wysłanie próbki do badań - w wysokości 100% kosztów wysłania próbek do badań,

    c) kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wieprzowej w systemie EUROP - w wysokości 3,10 zł,

    d) kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wołowej w systemie EUROP - w wysokości 6,30 zł,

    e) kontrolę procesu technologicznego, warunków produkcji, składowania oraz transportu artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 21,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy,

    f) kontrolę zgodności ze specyfikacją procesu produkcji artykułu rolno-spożywczego, który posiada zarejestrowane na podstawie odrębnych przepisów chronione oznaczenie geograficzne, chronioną nazwę pochodzenia lub gwarantowaną tradycyjną specjalność - w zależności od czasu przeprowadzenia oceny - w wysokości 21 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy;

    5) przeprowadzenie badań laboratoryjnych - w wysokości określonej w poniższej tabeli, a w przypadku gdy badania te zostały zlecone wyspecjalizowanym laboratoriom, o których mowa w art. 32 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577 z późn. zm.) - w wysokości określonej przez te laboratoria.

    STAWKI OPŁAT ZA PRZEPROWADZENIE BADAN LABORATORYJNYCH

    Lp.

    Rodzaj badania

    Stawka w zł

    Czynności ogólne

    1

    Badanie sensoryczne

    165,00

    2

    Badania mikroskopowe

    33,00

    3

    Destylacja

    33,00

    4

    Destylacja z parą wodną

    65,00

    5

    Ekstrakcja

    33,00

    6

    Mineralizacja na sucho

    45,00

    7

    Mineralizacja na mokro

    78,00

    Oznaczenia fizykochemiczne

    8

    Aktywność fosfatazy

    111,00

    9

    Aktywność enzymatyczna: obecność peroksydazy

    39,00

    10

    Obecność aldehydu epihydrynowego (próba Kreisa)

    22,00

    11

    Zawartość aldehydu (związki karbonylowe)

    72,00

    12

    Alkaliczność popiołu

    37,00

    13

    Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną

    19,00

    14

    Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną po destylacji

    52,00

    15

    Zawartość alkoholu metodą miareczkową

    88,00

    16

    Zawartość alkoholu metodą piknometryczną

    72,00

    17

    Zawartość alkoholu etylowego metodą enzymatyczną

    105,00

    18

    Zawartość alkoholu etylowego metodą GC

    37,00

    19

    Zawartość alkoholu metylowego

    37,00

    20

    Analiza makroskopowa

    72,00

    21

    Analiza sitowa

    33,00

    22

    Zawartość alfa-kwasów (wartości konduktometrycznej) przy użyciu toluenu do ekstrakcji w chmielu i produktach chmielowych

    132,00

    23

    Zawartość azotu metodą Kjeldahla

    86,00

    24

    Barwa metodą spektrofotometryczną

    33,00

    25

    Barwa cukru

    72,00

    26

    Obecność barwników sztucznych

    72,00

    27

    Zawartość błonnika pokarmowego metodą enzymatyczną

    188,00

    28

    Zawartość celulozy

    111,00

    29

    Ciemnienie ciasta

    48,00

    30

    Badania amylograficzne

    33,00

    31

    Zawartość chlorków metodą Mohra

    37,00

    32

    Zawartość chlorków metodą Volharda

    54,00

    33

    Gęstość w stanie zsypnym

    21,00

    34

    Zawartość cukru (glukoza, fruktoza, sacharoza) metodą enzymatyczną

    168,00

    35

    Zawartość cukru ogółem (klasycznie)

    94,00

    36

    Zawartość cukrów redukujących (klasycznie)

    55,00

    37

    Czas scukrzania

    19,00

    38

    Zawartość części nierozpuszczalnych

    39,00

    39

    Zawartość dwutlenku siarki metodą destylacyjną

    111,00

    40

    Zawartość dwutlenku siarki metodą miareczkową

    55,00

    41

    Zawartość dwutlenku węgla

    19,00

    42

    Zawartość ekstraktu bezcukrowego z wyliczenia

    19,00

    43

    Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej

    72,00

    44

    Zawartość ekstraktu ogólnego w wódkach gatunkowych

    55,00

    45

    Zawartość ekstraktu ogólnego

    19,00

    46

    Zawartość ekstraktu refraktometrycznego

    19,00

    47

    Zawartość ekstraktu resztkowego

    19,00

    48

    Energia i zdolność kiełkowania

    52,00

    49

    Zawartość estrów hydroksykwasów, kwasu benzoesowego, sorbowego metodą HPLC

    168,00

    50

    Zawartość fosforanów

    168,00

    51

    Zawartość ftalanu di-n-butylu

    216,00

    52

    Zawartość fuzli metodą GC

    88,00

    53

    Gęstość nasypowa

    24,00

    54

    Ciężar nasypowy

    24,00

    55

    Zawartość glukozynolanów metodą wskaźnikową

    37,00

    56

    Zawartość glukozynolanów metodą HPLC

    165,00

    57

    Ilość glutenu

    37,00

    58

    Ilość i rozpływalność glutenu

    42,00

    59

    Zawartość goryczki w piwie metodą spektrofotometryczną

    37,00

    60

    Granulacja

    37,00

    61

    Zawartość trans-2-heksen-1-al metodą GC

    37,00

    62

    Zawartość hespedryny i narynginy metodą HPLC

    168,00

    63

    Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą HPLC

    111,00

    64

    Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą spektrofotometryczną

    72,00

    65

    Zawartość inuliny

    111,00

    66

    Zawartość jodanu potasu

    146,00

    67

    Zawartość jodku potasu

    146,00

    68

    Zawartość β-karotenu

    146,00

    69

    Zawartość karotenoidów i β-karotenu

    187,00

    70

    Klarowność

    22,00

    71

    Zawartość kofeiny metodą HPLC

    111,00

    72

    Zawartość kofeiny metodą spektrofotometryczną

    298,00

    73

    Zawartość kumaryny metodą GC

    111,00

    74

    Zawartość kwasu cytrynowego metodą enzymatyczną

    102,00

    75

    Zawartość kwasu erukowego metodą GC

    175,00

    76

    Zawartość kwasu fumarowego metodą GC lub HPLC

    218,00

    77

    Zawartość kwasu D-izocytrynowyego metodą enzymatyczną

    184,00

    78

    Zawartość kwasu D-jabłkowego metodą enzymatyczną

    101,00

    79

    Zawartość kwasu L-jabłkowego metodą enzymatyczną

    111,00

    80

    Zawartość kwasu masłowego metodą GC

    143,00

    81

    Zawartość kwasu D,L-mlekowego metodą enzymatyczną

    184,00

    82

    Zawartość kwasu octowego metodą enzymatyczną

    146,00

    83

    Obecność kwasu szczawiowego

    17,00

    84

    Kwasowość

    39,00

    85

    Kwasowość lotna

    111,00

    86

    Kwasowość ogólna

    39,00

    87

    Kwasowość plazmy

    72,00

    88

    Kwasowość tłuszczu

    39,00

    89

    Kwasowość tłuszczowa przetworów zbożowych

    39,00

    90

    Kwasowość wolna lub zawartość wolnych kwasów

    56,00

    91

    Skład kwasów tłuszczowych metodą GC

    215,00

    92

    Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych w pozycji 2 triacylogliceroli metodą GC

    254,00

    93

    Zawartość laktozy metodą grawimetryczną

    218,00

    94

    Zawartość laktozy metodą spektrofotometryczną

    218,00

    95

    Lepkość brzeczki słodowej

    17,00

    96

    Lepkość dekstryn

    146,00

    97

    Liczba diastazowa

    111,00

    98

    Liczba formolowa

    55,00

    99

    Liczba Hartonga

    107,00

    100

    Liczba jodowa

    72,00

    101

    Liczba Kolbacha

    111,00

    102

    Liczba kwasowa

    37,00

    103

    Liczba kwasowa wyekstrahowanego tłuszczu

    72,00

    104

    Liczba nadtlenkowa

    72,00

    105

    Liczba nadtlenkowa w olejach

    55,00

    106

    Liczba opadania

    39,00

    107

    Liczba zmydlania

    37,00

    108

    Masa odciekniętych owoców i warzyw

    19,00

    109

    Masa właściwa (gęstość) metodą oscylacyjną

    19,00

    110

    Masa właściwa (gęstość) metodą piknometryczną

    72,00

    111

    Oznaczanie pozostałości monomeru chlorku winylu (MCV)

    303,00

    112

    Zawartość mocznika

    93,00

    113

    Zawartość olejków eterycznych

    111,00

    114

    Zawartość azotanów lub azotynów metodą lC

    125,00

    115

    Zawartość azotanów i azotynów spektrofotometrycznie

    146,00

    116

    Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą ASA techniką płomieniową

    33,00

    117

    Oznaczanie mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą ASA w kuwecie grafitowej

    136,00

    118

    Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą generacji wodorków

    153,00

    119

    Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą FES emisyjnej spektrofotometrii

    33,00

    120

    Oznaczanie ilościowe i jakościowe związków organicznych i nieorganicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych

    220,00

    121

    Oznaczenie ilościowe lub jakościowe związków organicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą spektrometrii masowej

    340,00

    122

    Oznaczenie temperatury w mrożonych artykułach rolno-spożywczych (sonda kalibrowana)

    33,00

    123

    Oznaczanie straty wody podczas rozmrażania mrożonych artykułów rolno-spożywczych

    60,00

    124

    Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych - metoda ociekania

    42,00

    125

    Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych - metoda chemiczna

    125,00

    126

    Oznaczanie chłonięcia wody mrożonych artykułów rolno-spożywczych

    49,00

    127

    Oznaczanie masy opakowania mrożonych artykułów rolno-spożywczych

    22,00

    128

    Oznaczanie masy właściwej aerometrycznie

    21,00

    129

    Zawartość patuliny metodą HPLC

    187,00

    130

    Obecność pektyn

    19,00

    131

    Zawartość pektyn test turbidymetryczny

    39,00

    132

    Obecność peroksydazy

    39,00

    133

    Oznaczanie pH

    19,00

    134

    Pienistość białka

    37,00

    135

    Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego

    37,00

    136

    Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl (kwas chlorowodorowy)

    83,00

    137

    Zawartość popiołu po usunięciu fosforanów

    55,00

    138

    Zawartość popiołu rozpuszczalnego w wodzie

    22,00

    139

    Zawartość popiołu siarczanowego

    55,00

    140

    Pozorna sucha masa

    39,00

    141

    Pozostałość po prażeniu, po odparowywaniu

    55,00

    142

    Zawartość proliny

    146,00

    143

    Zawartość przeciwutleniaczy

    276,00

    144

    Przepuszczalność

    19,00

    145

    Przewodność właściwa

    39,00

    146

    Przeźroczystość

    19,00

    147

    Zawartość pulpy wirówkowo

    19,00

    148

    Rozpraszalność

    37,00

    149

    Rozpuszczalność

    37,00

    150

    Równoważnik glukozowy w syropie ziemniaczanym

    37,00

    151

    Zawartość ekstraktów mąki albo śruty w słodzie

    37,00

    152

    Zawartość sacharozy metodą chemiczną

    138,00

    153

    Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną

    72,00

    154

    Sedymentacja

    39,00

    155

    Zawartość siarczanów

    55,00

    156

    Obecność siarczanów (jakościowo)

    17,00

    157

    Siła diastatyczna

    298,00

    158

    Zawartość skrobi w przetworach mięsnych

    254,00

    159

    Zawartość skrobi metodą Eversa

    72,00

    160

    Obecność skrobi (jakościowo)

    19,00

    161

    Skuteczność pasteryzacji

    39,00

    162

    Zawartość D-sorbitolu metodą enzymatyczną

    146,00

    163

    Spływ brzeczki słodowej

    19,00

    164

    Stabilność koloidalna

    72,00

    165

    Zawartość steroli w olejach i tłuszczach roślinnych metodą GC

    254,00

    166

    Stopień przemiału

    37,00

    167

    Stopień rozdrobnienia

    37,00

    168

    Zawartość substancji nierozpuszczalnych w boraksie

    72,00

    169

    Zawartość substancji niezmydlających się

    148,00

    170

    Zawartość substancji rozpuszczalnych w wodzie

    55,00

    171

    Wilgotność (zawartość wody) lub zawartość suchej masy

    39,00

    172

    Zawartość suchej pozostałości po odparowaniu

    45,00

    173

    Zawartość szczawianów

    39,00

    174

    Szklistość ziarna

    39,00

    175

    Zawartość szkodników (ilościowo)

    26,00

    176

    Zawartość szkodników (ilościowo z identyfikacją)

    52,00

    177

    Obecność szkodników

    10,00

    178

    Temperatura mięknięcia

    72,00

    179

    Temperatura topnienia

    72,00

    180

    Zawartość tłuszczu metodą Rose-Gottlieba

    146,00

    181

    Zawartość tłuszczu metodą refraktometryczną

    55,00

    182

    Wartość energetyczna brutto metodą kalorymetryczną

    66,00

    183

    Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta wprost

    55,00

    184

    Zawartość oleju w nasionach oleistych metodą Soxhleta

    125,00

    185

    Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta z hydrolizą

    94,00

    186

    Zawartość trójlinoleiny metodą HPLC

    180,00

    187

    Zawartość uvaolu i erytrodiolu metodą GC

    243,00

    188

    Zawartość waniliny

    143,00

    189

    Wartość kaloryczna wyznaczona metodą rachunkową

    17,00

    190

    Zawartość węglanów

    72,00

    191

    Wilgotność destylacyjnie

    111,00

    192

    Wilgotność metodą Karla - Fischera

    111,00

    193

    Zawartość witaminy C

    101,00

    194

    Zawartość włókna surowego

    168,00

    195

    Zawartość wody i substancji lotnych w olejach

    39,00

    196

    Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość w olejach

    39,00

    197

    Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość

    72,00

    198

    Zawartość wolnego tłuszczu

    55,00

    199

    Zawartość azotu niezdenaturowanych białek serwatkowych w OMP

    72,00

    200

    Wskaźnik pienistości białka

    39,00

    201

    Wskaźnik rozpuszczalności

    39,00

    202

    Wskaźnik rozpuszczalności w mleku w proszku

    22,00

    203

    Wskaźnik trwałości piany

    39,00

    204

    Wskaźnik sedymentacyjny - test Zeleny'ego

    72,00

    205

    Współczynnik ekstynkcji

    111,00

    206

    Całkowita zawartość cukrów po hydrolizie metodą HPLC

    125,00

    207

    Zawartość D-sorbitolu metodą HPLC

    111,00

    208

    Zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną

    125,00

    209

    Zawartość estru etylowego kwasu b-apo-8'-karotenowego w maśle i maśle skoncentrowanym

    72,00

    210

    Zawartość fosfatydyloseryny i fosfatydyloetanolaminy (wykrywanie obecności maślanki w OMP)

    188,00

    211

    Zawartość fosforu ogólnego metodą spektrofotometryczną

    62,00

    212

    Zawartość hydroksyproliny w mięsie i przetworach mięsnych

    188,00

    213

    Zawartość kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym

    157,00

    214

    Zawartość kwaśnej serwatki w mleku w proszku

    125,00

    215

    Zawartość mikotoksyn w żywności metodą HPLC na kolumnie powinowactwa immunologicznego

    188,00

    216

    Zawartość mleczanów

    184,00

    217

    Zawartość OMP w mieszankach paszowych metodą enzymatycznej koagulacji parakazeiny

    146,00

    218

    Zawartość stigmasterolu i sitosterolu w maśle lub maśle skoncentrowanym

    205,00

    219

    Zawartość stigmastadienów w olejach roślinnych metodą GC

    211,00

    220

    Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle

    62,00

    221

    Zawartość suchej masy serwatki podpuszczkowej w OMP

    175,00

    222

    Wykrywanie obcych tłuszczów w tłuszczu mleka w drodze gazowo-chromatograficznej analizy triglicerydów

    288,00

    223

    Zawartość triglicerydów kwasu enantowego

    187,00

    224

    Zawartość wapnia metodą miareczkową

    62,00

    225

    Zawartość wolnych cukrów metodą HPLC w kawie

    83,00

    226

    Zawartość zanieczyszczeń i wad kawy zielonej

    69,00

    227

    Zawartość zanieczyszczeń chmielu

    52,00

    228

    Zaziarnienie chmielu

    84,00

    229

    Współczynnik załamania światła

    19,00

    230

    Wyciąg wodny herbaty

    72,00

    231

    Wykrywanie zafałszowania - rozwodnienia mleka

    24,00

    232

    Wyrównanie ziarna

    29,00

    233

    Zawartość zanieczyszczeń mineralnych metodą flotacyjną

    72,00

    234

    Zawartość zanieczyszczeń pozostałych - ferromagnetycznych

    37,00

    235

    Zawartość zanieczyszczeń kawy palonej

    55,00

    236

    Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych

    39,00

    237

    Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych w mleku

    22,00

    238

    Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych nierozpuszczalnych w eterze

    146,00

    239

    Zawartość zanieczyszczeń organicznych

    72,00

    240

    Zawartość zanieczyszczeń użytecznych i nieużytecznych

    49,00

    241

    Zawartość zanieczyszczeń metodą wybierania z identyfikacją

    72,00

    242

    Zaśniecenie ziarna

    19,00

    243

    Zdolność pochłaniania wody

    37,00

    244

    Zmętnienie (NTU, FNU)

    22,00

    245

    Zawartość związków nierozpuszczalnych w alkoholu

    72,00

    246

    Zwilżalność

    39,00

    247

    Zdolność chłonięcia wody

    22,00

    248

    Inne oznaczenia fizykochemiczne (za każdą rozpoczętą godzinę pracy)

    65,00

    Oznaczenia mikrobiologiczne

    249

    Badanie szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych

    22,00

    250

    Badanie trwałości konserw metodą próby termostatowej

    22,00

    251

    Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych

    49,00

    252

    Oznaczanie ogólnej liczby bakterii kwaszących typu mlekowego

    49,00

    253

    Oznaczanie ogólnej liczby bakterii tlenowych proteolitycznych

    49,00

    254

    Oznaczanie liczby drożdży i pleśni

    49,00

    255

    Oznaczanie ogólnej liczby drożdży osmotolerancyjnych lub osmofilnych

    53,00

    256

    Obliczanie strzępków pleśni - liczba Howarda

    53,00

    257

    Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów mezofilnych lub termofilnych

    49,00

    258

    Oznaczanie flory charakterystycznej w jogurtach

    84,00

    259

    Zawartość chloramfenikolu

    146,00

    260

    Inne oznaczenia mikrobiologiczne (za każdą rozpoczętą godzinę pracy)

    65,00

    Podstawa prawna: rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 grudnia 2008 r. w sprawie stawek opłat za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. Nr 230, poz. 1543).

    Wartości aktualne:

    • Opłaty za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych ( 2017-01-01 )

    Wartości archiwalne:

    • Opłaty za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych ( 2009-01-13 - 2016-12-31 ) « tę wersję właśnie oglądasz
    • Opłaty za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych ( 2005-07-07 - 2009-01-12 )
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2025 INFOR PL S.A.