Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (606495)
      • Kadry i płace (26073)
      • Obrót gospodarczy (88689)
      • Rachunkowość firm (3729)
      • Ubezpieczenia (35724)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady
    Obowiązuje: od 2005-07-07 do 2009-01-12

    Podstawa prawna:

    • Dz.U.2005.187.1577  

    Opłaty za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

    Poniżej przedstawione są stawki opłat za przeprowadzenie czynności związanych z dokonaniem kontroli, w tym za przeprowadzenie badań laboratoryjnych próbek artykułów rolno-spożywczych, w wyniku której stwierdzono, że artykuły rolno-spożywcze nie odpowiadają wymaganiom w zakresie jakości handlowej, wynikającym z przepisów o jakości handlowej, lub wymaganiom dodatkowym zadeklarowanym przez producenta.

    Określa się stawki opłat za:

    1) dojazd osób pobierających próbki do miejsca dokonania kontroli jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości:

    a) 7,80 zł - jeżeli odległość wynosi do 10 km,

    b) 20,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 10 km,

    c) 59,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 50 km,

    d) 98,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 100 km,

    e) 137,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 150 km,

    f) 157,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 200 km;

    2) pobranie próbki do badań laboratoryjnych - w wysokości 23,00 zł;

    3) badanie organoleptyczne dokonane:

    a) w miejscu kontroli jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 17,00 zł,

    b) w laboratorium analitycznym - w wysokości 20,00 zł;

    4) inne czynności związane z dokonaniem kontroli artykułu rolno-spożywczego, w tym:

    a) kontrolę dokumentów - w wysokości 17,00 zł,

    b) wysłanie próbki do badań - w wysokości 100% kosztów wysłania próbek do badań,

    c) kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wieprzowej w systemie EUROP - w wysokości 3,00 zł,

    d) kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wołowej w systemie EUROP - w wysokości 6,00 zł,

    e) kontrolę procesu technologicznego, warunków produkcji, składowania oraz transportu artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 17,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy,

    f) kontrolę zgodności ze specyfikacją procesu produkcji artykułu rolno-spożywczego, który posiada zarejestrowane, na podstawie odrębnych przepisów, chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne albo nazwę specyficznego charakteru - w wysokości 17,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy;

    5) przeprowadzenie badań laboratoryjnych - w wysokości określonej w poniższej tabeli.

    STAWKI OPŁAT ZA PRZEPROWADZENIE BADAŃ LABORATORYJNYCH

    Lp.

    Rodzaj badania

    Stawka w zł

    Czynności ogólne

    1

    Badanie sensoryczne

    158,00

    2

    Badania mikroskopowe

    32,00

    3

    Destylacja

    32,00

    4

    Destylacja z parą wodną

    62,00

    5

    Ekstrakcja

    32,00

    6

    Mineralizacja na sucho

    43,00

    7

    Mineralizacja na mokro

    75,00

    Oznaczenia fizykochemiczne

    8

    Aktywność fosfatazy

    106,00

    9

    Aktywność enzymatyczna: obecność peroksydazy

    37,00

    10

    Obecność aldehydu epihydrynowego (próba Kreisa)

    21,00

    11

    Zawartość aldehydu (związki karbonylowe)

    69,00

    12

    Alkaliczność popiołu

    35,00

    13

    Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną

    18,00

    14

    Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną po destylacji

    50,00

    15

    Zawartość alkoholu metodą miareczkową

    84,00

    16

    Zawartość alkoholu metodą piknometryczną

    69,00

    17

    Zawartość alkoholu etylowego metodą enzymatyczną

    100,00

    18

    Zawartość alkoholu etylowego metodą GC

    35,00

    19

    Zawartość alkoholu metylowego

    35,00

    20

    Analiza makroskopowa

    69,00

    21

    Analiza sitowa

    32,00

    22

    Zawartość alfa-kwasów (wartości konduktometrycznej) przy użyciu toluenu do ekstrakcji w chmielu i produktach chmielowych

    126,00

    23

    Zawartość azotu metodą Kjeldahla

    82,00

    24

    Barwa metodą spektrofotometryczną

    32,00

    25

    Barwa cukru

    69,00

    26

    Obecność barwników sztucznych

    69,00

    27

    Zawartość błonnika pokarmowego metodą enzymatyczną

    180,00

    28

    Zawartość celulozy

    106,00

    29

    Ciemnienie ciasta

    46,00

    30

    Badania amylograficzne

    32,00

    31

    Zawartość chlorków metodą Mohra

    35,00

    32

    Zawartość chlorków metodą Volharda

    52,00

    33

    Gęstość w stanie zsypnym

    20,00

    34

    Zawartość cukru (glukoza, fruktoza, sacharoza) metodą enzymatyczną

    161,00

    35

    Zawartość cukru ogółem (klasycznie)

    90,00

    36

    Zawartość cukrów redukujących (klasycznie)

    53,00

    37

    Czas scukrzania

    18,00

    38

    Zawartość części nierozpuszczalnych

    37,00

    39

    Zawartość dwutlenku siarki metodą destylacyjną

    106,00

    40

    Zawartość dwutlenku siarki metodą miareczkową

    53,00

    41

    Zawartość dwutlenku węgla

    18,00

    42

    Zawartość ekstraktu bezcukrowego z wyliczenia

    18,00

    43

    Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej

    69,00

    44

    Zawartość ekstraktu ogólnego w wódkach gatunkowych

    53,00

    45

    Zawartość ekstraktu ogólnego

    18,00

    46

    Zawartość ekstraktu refraktometrycznego

    18,00

    47

    Zawartość ekstraktu resztkowego

    18,00

    48

    Energia i zdolność kiełkowania

    50,00

    49

    Zawartość estrów hydroksykwasów, kwasu benzoesowego, sorbowego metodą HPLC

    161,00

    50

    Zawartość fosforanów

    160,00

    51

    Zawartość ftalanu di-n-butylu

    206,00

    52

    Zawartość fuzli metodą GC

    84,00

    53

    Gęstość nasypowa

    23,00

    54

    Ciężar nasypowy

    23,00

    55

    Zawartość glukozynolanów metodą wskaźnikową

    35,00

    56

    Zawartość glukozynolanów metodą HPLC

    158,00

    57

    Ilość glutenu

    35,00

    58

    Ilość i rozpływalność glutenu

    40,00

    59

    Zawartość goryczki w piwie metodą spektrofotometryczną

    35,00

    60

    Granulacja

    35,00

    61

    Zawartość trans-2-heksen-1-al

    35,00

    62

    Zawartość hespedryny i narynginy metodą HPLC

    161,00

    63

    Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą HPLC

    106,00

    64

    Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą spektrofotometryczną

    69,00

    65

    Zawartość inuliny

    106,00

    66

    Zawartość jodanu potasu

    140,00

    67

    Zawartość jodku potasu

    140,00

    68

    Zawartość β-karotenu

    140,00

    69

    Zawartość karotenoidów i β-karotenu

    179,00

    70

    Klarowność

    21,00

    71

    Zawartość kofeiny metodą HPLC

    106,00

    72

    Zawartość kofeiny metodą spektrofotometryczną

    285,00

    73

    Zawartość kumaryny metodą GC

    106,00

    74

    Zawartość kwasu cytrynowego metodą enzymatyczną

    97,00

    75

    Zawartość kwasu erukowego metodą GC

    168,00

    76

    Zawartość kwasu fumarowego metodą GC lub HPLC

    209,00

    77

    Zawartość kwasu D-izocytrynowego metodą enzymatyczną

    176,00

    78

    Zawartość kwasu D-jabłkowego metodą enzymatyczną

    97,00

    79

    Zawartość kwasu L-jabłkowego metodą enzymatyczną

    106,00

    80

    Zawartość kwasu masłowego metodą GC

    137,00

    81

    Zawartość kwasu D,L-mlekowego metodą enzymatyczną

    176,00

    82

    Zawartość kwasu octowego metodą enzymatyczną

    140,00

    83

    Obecność kwasu szczawiowego

    16,00

    84

    Kwasowość

    37,00

    85

    Kwasowość lotna

    106,00

    86

    Kwasowość ogólna

    37,00

    87

    Kwasowość plazmy

    69,00

    88

    Kwasowość tłuszczu

    37,00

    89

    Kwasowość tłuszczowa przetworów zbożowych

    37,00

    90

    Kwasowość wolna lub zawartość wolnych kwasów

    53,00

    91

    Skład kwasów tłuszczowych metodą GC

    206,00

    92

    Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych w pozycji 2 triacylogliceroli metodą GC

    243,00

    93

    Zawartość laktozy metodą grawimetryczną

    209,00

    94

    Zawartość laktozy metodą spektrofotometryczną

    209,00

    95

    Lepkość brzeczki słodowej

    16,00

    96

    Lepkość dekstryn

    140,00

    97

    Liczba diastazowa

    106,00

    98

    Liczba formolowa

    53,00

    99

    Liczba Hartonga

    103,00

    100

    Liczba jodowa

    69,00

    101

    Liczba Kolbacha

    106,00

    102

    Liczba kwasowa

    35,00

    103

    Liczba kwasowa wyekstrahowanego tłuszczu

    69,00

    104

    Liczba nadtlenkowa

    69,00

    105

    Liczba nadtlenkowa w olejach

    53,00

    106

    Liczba opadania

    37,00

    107

    Liczba zmydlania

    35,00

    108

    Masa odciekniętych owoców i warzyw

    18,00

    109

    Masa właściwa (gęstość) metodą oscylacyjną

    18,00

    110

    Masa właściwa (gęstość) metodą piknometryczną

    69,00

    111

    Oznaczanie pozostałości monomeru chlorku winylu (MCV)

    290,00

    112

    Zawartość mocznika

    89,00

    113

    Zawartość olejków eterycznych

    106,00

    114

    Zawartość azotanów lub azotynów metodą lC

    120,00

    115

    Zawartość azotanów i azotynów spektrofotometrycznie

    140,00

    116

    Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą ASA techniką płomieniową

    32,00

    117

    Oznaczanie mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą ASA w kuwecie grafitowej

    132,00

    118

    Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą generacji wodorków

    153,00

    119

    Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą FES emisyjnej spektrofotometrii

    32,00

    120

    Oznaczanie ilościowe i jakościowe związków organicznych i nieorganicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych

    211,00

    121

    Oznaczenie ilościowe lub jakościowe związków organicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą spektrometrii masowej

    325,00

    122

    Oznaczenie temperatury w mrożonych artykułach rolno-spożywczych (sonda kalibrowana)

    32,00

    123

    Oznaczanie straty wody podczas rozmrażania mrożonych artykułów rolno-spożywczych

    58,00

    124

    Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach - metoda ociekania

    40,00

    125

    Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach - metoda chemiczna

    120,00

    126

    Oznaczanie chłonięcia wody mrożonych artykułów rolno-spożywczych

    47,00

    127

    Oznaczanie masy opakowania mrożonych artykułów rolno-spożywczych

    21,00

    128

    Oznaczanie masy właściwej aerometrycznie

    20,00

    129

    Zawartość patuliny metodą HPLC

    179,00

    130

    Obecność pektyn

    18,00

    131

    Zawartość pektyn test turbidymetryczny

    37,00

    132

    Obecność peroksydazy

    37,00

    133

    Oznaczanie pH

    18,00

    134

    Pienistość białka

    37,00

    135

    Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego

    35,00

    136

    Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl

    80,00

    137

    Zawartość popiołu po usunięciu fosforanów

    53,00

    138

    Zawartość popiołu rozpuszczalnego w wodzie

    21,00

    139

    Zawartość popiołu siarczanowego

    53,00

    140

    Pozorna sucha masa

    37,00

    141

    Pozostałość po prażeniu, po odparowywaniu

    53,00

    142

    Zawartość proliny

    140,00

    143

    Zawartość przeciwutleniaczy

    264,00

    144

    Przepuszczalność

    18,00

    145

    Przewodność właściwa

    37,00

    146

    Przezroczystość

    18,00

    147

    Zawartość pulpy wirówkowe

    18,00

    148

    Rozpraszalność

    35,00

    149

    Rozpuszczalność

    35,00

    150

    Równoważnik glukozowy w syropie ziemniaczanym

    35,00

    151

    Zawartość ekstraktów mąki albo śruty w słodzie

    35,00

    152

    Zawartość sacharozy metodą chemiczną

    132,00

    153

    Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną

    69,00

    154

    Sedymentacja

    37,00

    155

    Zawartość siarczanów

    53,00

    156

    Obecność siarczanów (jakościowo)

    16,00

    157

    Siła diastatyczna

    285,00

    158

    Zawartość skrobi w przetworach mięsnych

    243,00

    159

    Zawartość skrobi metodą Eversa

    69,00

    160

    Obecność skrobi (jakościowo)

    18,00

    161

    Skuteczność pasteryzacji

    37,00

    162

    Zawartość D-sorbitolu metodą enzymatyczną

    140,00

    163

    Spływ brzeczki słodowej

    18,00

    164

    Stabilność koloidalna

    69,00

    165

    Zawartość steroli w olejach i tłuszczach roślinnych metodą GC

    243,00

    166

    Stopień przemiału

    35,00

    167

    Stopień rozdrobnienia

    35,00

    168

    Zawartość substancji nierozpuszczalnych w boraksie

    69,00

    169

    Zawartość substancji niezmydlających się

    142,00

    170

    Zawartość substancji rozpuszczalnych w wodzie

    53,00

    171

    Wilgotność (zawartość wody) lub zawartość suchej masy

    37,00

    172

    Zawartość suchej pozostałości po odparowaniu

    43,00

    173

    Zawartość szczawianów

    37,00

    174

    Szklistość ziarna

    37,00

    175

    Zawartość szkodników (ilościowo)

    25,00

    176

    Zawartość szkodników (ilościowo z identyfikacją)

    50,00

    177

    Obecność szkodników

    10,00

    178

    Temperatura mięknięcia

    69,00

    179

    Temperatura topnienia

    69,00

    180

    Zawartość tłuszczu metodą Rose-GottIieba

    140,00

    181

    Zawartość tłuszczu metodą refraktometryczną

    53,00

    182

    Wartość energetyczna brutto metodą kalorymetryczną

    63,00

    183

    Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta wprost

    53,00

    184

    Zawartość oleju w nasionach oleistych metodą Soxhleta

    120,00

    185

    Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta z hydrolizą

    90,00

    186

    Zawartość trójlinoleiny metodą HPLC

    172,00

    187

    Zawartość uvaolu i erytrodiolu metodą GC

    232,00

    188

    Zawartość waniliny

    137,00

    189

    Wartość kaloryczna wyznaczona metodą rachunkową

    16,00

    190

    Zawartość węglanów

    69,00

    191

    Wilgotność destylacyjnie

    106,00

    192

    Wilgotność metodą Karla-Fischera

    106,00

    193

    Zawartość witaminy C

    96,00

    194

    Zawartość włókna surowego

    161,00

    195

    Zawartość wody i substancji lotnych w olejach

    37,00

    196

    Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość w olejach

    37,00

    197

    Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość

    69,00

    198

    Zawartość wolnego tłuszczu

    53,00

    199

    Zawartość azotu niezdenaturowanych białek serwatkowych w OMP

    69,00

    200

    Wskaźnik pienistości białka

    37,00

    201

    Wskaźnik rozpuszczalności

    37,00

    202

    Wskaźnik rozpuszczalności w mleku w proszku

    21,00

    203

    Wskaźnik trwałości piany

    37,00

    204

    Wskaźnik sedymentacyjny - test Zeleny'ego

    69,00

    205

    Współczynnik ekstynkcji

    106,00

    206

    Całkowita zawartość cukrów po hydrolizie metodą HPLC

    120,00

    207

    Zawartość D-sorbitolu metodą HPLC

    106,00

    208

    Zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną

    120,00

    209

    Zawartość estru etylowego kwasu ß-apo-8'-karotenowego w maśle i maśle skoncentrowanym

    69,00

    210

    Zawartość fosfatydyloseryny i fosfatydyloetanolaminy (wykrywanie obecności maślanki w OMP)

    180,00

    211

    Zawartość fosforu ogólnego metodą spektrofotometryczną

    60,00

    212

    Zawartość hydroksyproliny w mięsie i przetworach mięsnych

    180,00

    213

    Zawartość kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym

    150,00

    214

    Zawartość kwaśnej serwatki w mleku w proszku

    120,00

    215

    Zawartość mikotoksyn w żywności metodą HPLC na kolumnie powinowactwa immunologicznego

    180,00

    216

    Zawartość mleczanów

    176,00

    217

    Zawartość OMP w mieszankach paszowych metodą enzymatycznej koagulacji parakazeiny

    140,00

    218

    Zawartość stigmasterolu i sitosterolu w maśle lub maśle skoncentrowanym

    196,00

    219

    Zawartość stigmastadienów w olejach roślinnych metodą GC

    206,00

    220

    Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle

    60,00

    221

    Zawartość suchej masy serwatki podpuszczkowej w OMP

    167,00

    222

    Wykrywanie obcych tłuszczów w tłuszczu mleka w drodze gazowo-chromatograficznej analizy triglicerydów

    280,00

    223

    Zawartość triglicerydów kwasu enantowego

    180,00

    224

    Zawartość wapnia metodą miareczkową

    60,00

    225

    Zawartość wolnych cukrów metodą HPLC w kawie

    80,00

    226

    Zawartość zanieczyszczeń i wad kawy zielonej

    67,00

    227

    Zawartość zanieczyszczeń chmielu

    50,00

    228

    Zaziarnienie chmielu

    85,00

    229

    Współczynnik załamania światła

    18,00

    230

    Wyciąg wodny herbaty

    69,00

    231

    Wykrywanie zafałszowania - rozwodnienia mleka

    23,00

    232

    Wyrównanie ziarna

    28,00

    233

    Zawartość zanieczyszczeń mineralnych metodą flotacyjną

    69,00

    234

    Zawartość zanieczyszczeń pozostałych - ferromagnetycznych

    35,00

    235

    Zawartość zanieczyszczeń kawy palonej

    53,00

    236

    Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych

    37,00

    237

    Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych w mleku

    21,00

    238

    Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych nierozpuszczalnych w eterze

    140,00

    239

    Zawartość zanieczyszczeń organicznych

    69,00

    240

    Zawartość zanieczyszczeń użytecznych i nieużytecznych

    47,00

    241

    Zawartość zanieczyszczeń metodą wybierania z identyfikacją

    69,00

    242

    Zaśniecenie ziarna

    18,00

    243

    Zdolność pochłaniania wody

    35,00

    244

    Zmętnienie (NTU, FNU)

    21,00

    245

    Zawartość związków nierozpuszczalnych w alkoholu

    69,00

    246

    Zwilżalność

    37,00

    247

    Zdolność chłonięcia wody

    21,00

    248

    Inne oznaczenia fizykochemiczne (za każdą rozpoczętą godzinę pracy)

    63,00

    Oznaczenia mikrobiologiczne

    249

    Badanie szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych

    21,00

    250

    Badanie trwałości konserw metodą próby termostatowej

    21,00

    251

    Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych

    47,00

    252

    Oznaczanie ogólnej liczby bakterii kwaszących typu mlekowego

    47,00

    253

    Oznaczanie liczby bakterii tlenowych proteolitycznych

    47,00

    254

    Oznaczanie liczby drożdży i pleśni

    47,00

    255

    Oznaczanie ogólnej liczby drożdży osmotolerancyjnych lub osmofilnych

    51,00

    256

    Oznaczanie liczby strzępków pleśni metodą Howarda

    50,00

    257

    Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów mezofilnych lub termofilnych

    47,00

    258

    Oznaczanie flory charakterystycznej w jogurtach

    80,00

    259

    Zawartość chloramfenikolu

    140,00

    260

    Inne oznaczenia mikrobiologiczne (za każdą rozpoczętą godzinę pracy)

    63,00

    Podstawa prawna: rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 czerwca 2005 r. w sprawie stawek opłat za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. Nr 110, poz. 933).

    Wartości aktualne:

    • Opłaty za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych ( 2017-01-01 )

    Wartości archiwalne:

    • Opłaty za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych ( 2009-01-13 - 2016-12-31 )
    • Opłaty za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych ( 2005-07-07 - 2009-01-12 ) « tę wersję właśnie oglądasz
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2025 INFOR PL S.A.