29.07.2016 Ubezpieczenia

Decyzja ZUS nr 327 z dnia 29 lipca 2016 r., sygn. DI/100000/43/734/2016

Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe - przekazanie przez pracodawcę pracownikom kart uprawniających do nabycia posiłków do kwoty nie przekraczającej 190 zł miesięcznie

Na podstawie art. 10 ust. 1 i ust. 5 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (t. j.: Dz. U. z 2015 r., poz. 584 ze zm.) w związku z art. 83d ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t. j. Dz. U. z 2015 r., poz. 121 ze zm.), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Gdańsku uznaje za prawidłowe stanowisko zawarte we wniosku przedsiębiorcy ............... z siedzibą w ................ z dnia 20 czerwca 2016 r., złożonym w dniu 27 czerwca 2016 r., w części dotyczącym nieuwzględnienia w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe wartości posiłków udostępnianych przez pracodawcę swoim pracownikom poprzez przekazanie im kart Lunch Pass do kwoty nie przekraczającej 190 zł miesięcznie.

UZASADNIENIE

Dnia 27 czerwca 2016 r. do Oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Gdańsku wpłynął wniosek z dnia 20 czerwca 2016 r. złożony przez przedsiębiorcę z siedzibą w ........................ o wydanie pisemnej interpretacji w trybie art. 10 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. Wniosek został uzupełniony pismem z dnia 20 lipca 2016 r., doręczonym dnia 25 lipca 2016 r.

Wnioskodawca w treści wniosku wskazał, że planuje wprowadzenie systemu motywacyjnego, polegającego na dofinansowywaniu swoim pracownikom oraz pracownikom tymczasowym, zatrudnionym zgodnie z ustawą z dnia 9 lipca 2003 roku o zatrudnianiu pracowników tymczasowych, posiłków poprzez przekazanie im Kart Lunch Pass.

Przedsiębiorca dodaje, że zatrudnia pracowników tymczasowych i kieruje ich do wykonywania pracy na rzecz pracodawców użytkowników, którzy planują wprowadzenie systemu motywacyjnego, polegającego na dofinansowaniu pracownikom tymczasowym posiłków poprzez przekazanie im Kart Lunch Pass, które mogą zostać wykorzystane wyłącznie w sieci punktów gastronomicznych. Pracownik/pracownik tymczasowy, który otrzymuje Lunch Pass, jest obowiązany do przestrzegania Regulaminu dla pracowników/pracowników tymczasowych dotyczącego korzystania z Lunch Pass.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty