Interpretacja indywidualna z dnia 05.05.2020, sygn. 0114-KDIP4-2.4012.55.2020.1.AS, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP4-2.4012.55.2020.1.AS
Uznanie świadczonej usługi związanej z wyżywieniem za kompleksową, opodatkowanie, i dokumentowanie
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2019 r., poz. 900 z późn. zm.), w zw. z art. 15zzs ust. 7 ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U. z 2020 r. poz. 374 z późn. zm.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 10 lutego 2020 r. (data wpływu 10 lutego 2020 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie:
- ustalenia, czy Wnioskodawca świadczy usługę kompleksową jest prawidłowe;
- ustalenia, czy świadczone przez Wnioskodawcę usługi kompleksowe mogą korzystać w całości z obniżonej stawki podatku VAT w wysokości 8% oraz dokumentowania świadczonej usługi jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 10 lutego 2020 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie w zakresie ustalenia, czy Wnioskodawca świadczy jedną usługę kompleksową oraz opodatkowania i dokumentowania świadczonej usługi.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:
Wnioskodawca prowadzi własną działalność gospodarczą. Jest czynnym płatnikiem VAT. Świadczy usługi gastronomiczne, dokładnie obsługa kelnerska i barmańska. Wnioskodawca nie ma własnego lokalu gastronomicznego. Usługi świadczone są dla klientów na podstawie ustaleń słownych lub umów pisemnych. Polegają na przygotowaniu i serwowaniu (podawaniu) potraw i napojów dla klienta i jego gości, przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji, nie będących w żaden sposób pakowanych i przeznaczonych do dalszej odsprzedaży ani dalszego przetwarzania. Można usługi te łatwo sklasyfikować jako Pozostałe usługi podawania posiłków o symbolu PKWiU 56.10.19.0 dla usług kelnerskich oraz Usługi przygotowywania i podawania napojów o symbolu PKWiU 56.30.10.0 dla usług barmańskich, obie opodatkowane stawką preferencyjną 8%. Można też sklasyfikować obie usługi jako Pozostałe usługi gastronomiczne świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę o symbolu PKWiU 56.29.19.0 również opodatkowane stawką preferencyjną 8% i nazwać wspólnie obsługa gastronomiczna (tak wynika z Załącznika do rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 23 grudnia 2013 r. (poz. 1719))
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty