30.04.2020 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 30.04.2020, sygn. 0111-KDIB3-1.4012.112.2020.1.ICz, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-1.4012.112.2020.1.ICz

Stawka podatku VAT dla sprzedaży lodów oraz korekta stawki z 8% na 5% oraz kwoty należnego podatku od towarów i usług.

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2019 r., poz. 900 z późn. zm.), art. 15zzs ust. 7 ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U. z 2020 r. poz. 374 z późn. zm.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 10 lutego 2020 r. (data wpływu 12 lutego 2020 r.), o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie:

  • stawki podatku VAT dla sprzedaży lodów - jest prawidłowe,
  • korekty stawki z 8% na 5% oraz kwoty należnego podatku od towarów i usług dla sprzedaży towarów osobom fizycznym nie prowadzącym działalności gospodarczej ewidencjonowanej przy użyciu kasy rejestrującej - jest nieprawidłowe,
  • możliwości dokonania korekty podatku należnego w deklaracjach VAT w związku z zastosowaniem niewłaściwej stawki podatku VAT dla sprzedaży zaewidencjonowanej przy użyciu kasy rejestrującej - jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 12 lutego 2020 r. do tut. organu wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług podatku od towarów i usług w ww. zakresie.

We wniosku przedstawiono zaistniały stan faktyczny:

Wnioskodawca jest osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą, jest czynnym podatnikiem podatku od towarów i usług. W ramach wykonywanej działalności prowadzi punkt gastronomiczny w zakresie którego produkuje lody metodą tradycyjną z zakupionych podstawowych produktów. Lody te jako wyrób gotowy sprzedawane są odbiorcom detalicznym oraz przedsiębiorcom.

Sprzedaż lodów odbiorcom detalicznym odbywa się w małym punkcie gastronomicznym działającym tylko sezonowo w okresie od wiosny do jesieni. Lody sprzedawane są wyłącznie na wynos w opakowaniach jednorazowych (waflach, kubeczkach papierowych lub termosach). Wnioskodawca nie sprzedaje lodów do spożycia na miejscu w lokalu. Lody nie są konsumowane przez klientów w lokalu w naczyniach wielorazowych, a zatrudniony personel nie wykonuje żadnych czynności kelnerskich. Lokal posiada kilka miejsc siedzących, z których mogą skorzystać klienci. Są one dedykowane dla osób oczekujących na realizację zamówienia. Najczęściej korzystają z nich rodzice z dziećmi, którzy oczekują w kolejce oraz osoby starsze.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne