03.01.2017 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 03.01.2017, sygn. 1061-IPTPP3.4512.600.2016.1.JM, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. 1061-IPTPP3.4512.600.2016.1.JM

Stawki podatku dla usługi związanej z wyżywieniem.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613, z późn. zm.) oraz § 6 pkt 3 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi działający w imieniu Ministra Rozwoju i Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 4 listopada 2016 r. (data wpływu 10 listopada 2016 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla usługi związanej z wyżywieniem (PKWIU 56.10 lub 56.21) polegającej na dostawie klientowi przygotowanego na miejscu posiłku (wraz ze świadczeniami dodatkowymi m.in. obsługą kelnerską, dostawą napojów, zapewnieniem odpowiednich warunków do spożycia dania) jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 10 listopada 2016 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla usługi związanej z wyżywieniem (PKWIU 56.10 lub 56.21) polegającej na dostawie klientowi przygotowanego na miejscu posiłku (wraz ze świadczeniami dodatkowymi m.in. obsługą kelnerską, dostawą napojów, zapewnieniem odpowiednich warunków do spożycia dania).

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.

Przedsiębiorca jest czynnym podatnikiem VAT. Zamierza prowadzić lokal gastronomiczny w , gdzie będzie dokonywał sprzedaży usług gastronomicznych (PKWIU 56.10.11.0). Usługi będą polegały na przygotowaniu jedzenia na miejscu i jego serwowaniu klientom w lokalu wraz z obsługą kelnerską albo sprzedaży na wynos lub z dowozem (usługa cateringowa PKWIU 56.21.11.0 lub PKWIU 56.21.19.0). Produkty żywnościowe znajdujące się w ofercie restauracji będą przygotowywane samodzielnie, z reguły z półproduktów lub produktów nabytych przez Wnioskodawcę od dostawców. Podatnik nie będzie dokonywał sprzedaży zestawów: jedzenie + napój, jak np. w , czy .

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne