Interpretacja indywidualna z dnia 05.08.2016, sygn. 1061-IPTPP3.4512.229.2016.2.MK, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. 1061-IPTPP3.4512.229.2016.2.MK
stawka podatku VAT dla świadczonych usług oraz dokumentowanie fakturą tych usług.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613, z późn. zm.) oraz § 6 pkt 3 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 10 maja 2016 r. (data wpływu 12 maja 2016 r.), uzupełnionym pismem z dnia 1 lipca 2016 r. (data wpływu 5 lipca 2016 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie:
- stawki podatku VAT dla sprzedaży posiłków i napojów z przeznaczeniem do spożycia na miejscu jest nieprawidłowe,
- dokumentowania fakturą sprzedaży posiłków i napojów z przeznaczeniem do spożycia na miejscu jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 12 maja 2016 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT dla sprzedaży posiłków i napojów z przeznaczeniem do spożycia na miejscu oraz dokumentowania fakturą tej sprzedaży.
Wniosek został uzupełniony pismem z dnia 1 lipca 2016 r. w zakresie doprecyzowania opisu sprawy.
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.
Stowarzyszenie jest podatnikiem świadczącym usługi cateringowe i gastronomiczne (PKWiU 56). Na wykonane przez siebie usługi wystawia faktury VAT. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 01.04.2013 r. (Dz.U. 2013 poz. 247) stosuje do opodatkowania stawkę preferencyjną 8%, natomiast sprzedając wraz z tymi usługami kawę, herbatę, wody mineralne oraz napoje bezalkoholowe wykazuje w osobnej pozycji ze stawką 23%.
W uzupełnieniu wniosku Wnioskodawca wskazał, że usługi będące przedmiotem zapytania polegają na przygotowaniu posiłków, wydaniu ich klientowi oraz sprzątnięciu brudnych naczyń wielokrotnego użytku. Usługodawca świadczy usługę z zakresu obsługi klientów na własnej stołówce. Wnioskodawca podaje klientom wcześniej przygotowane posiłki oraz sprząta brudne naczynia ze stołów po konsumpcji zgodnie z zaleceniami Sanepidu.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty