Interpretacja indywidualna z dnia 19.11.2014, sygn. IPPP1/443-973/14-2/AS, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP1/443-973/14-2/AS
opodatkowanie usługi gastronomicznej stawka podatku, podstawa opodatkowania
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r., poz. 749 z późn. zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 26 sierpnia 2014 r. (data wpływu 28 sierpnia 2014 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie
- uznania świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktów gastronomicznych wraz z wykonaniem szeregu czynności na rzecz klienta za świadczenie złożone oraz usługę restauracyjną/gastronomiczną jest prawidłowe;
- określenia prawidłowej stawki podatku VAT jest nieprawidłowe;
- określenia podstawy opodatkowania dla usługi restauracyjnej obejmującej wydanie produktu żywnościowego jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 28 sierpnia 2014 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie uznania świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktów gastronomicznych wraz z wykonaniem szeregu czynności na rzecz klienta za świadczenie złożone oraz usługę restauracyjną/gastronomiczną, określenia prawidłowej stawki podatku VAT, określenia podstawy opodatkowania dla usługi restauracyjnej obejmującej wydanie produktu żywnościowego.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:
Wnioskodawca jest polską spółką cywilną, polskim podatnikiem VAT prowadzącym działalność gospodarczą na terytorium Polski. Jednym z przedmiotów działalności gospodarczej Wnioskodawcy jest świadczenie usług związanych z wyżywieniem (klasyfikowane w grupowaniu PKWiU 56) Wnioskodawca prowadzi punkt gastronomiczny, w którym oferuje/ sprzedaje produkty żywnościowe i napoje w stanie przetworzonym jak i nieprzetworzonym.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty