13.01.2014 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 13.01.2014, sygn. IBPP3/443-1318/13/KG, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP3/443-1318/13/KG

Nazwy towarów na paragonach fiskalnych

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2012 r. poz. 749 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy, przedstawione we wniosku z 18 października 2012 r. (data wpływu 24 października 2013 r.) o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie nazwy usługi na paragonach fiskalnych usługa gastronomiczna w odniesieniu do wyżywienia zapewnionego klientowi przez restaurację jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 24 października 2013 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie nazwy usługi na paragonach fiskalnych usługa gastronomiczna w odniesieniu do wyżywienia zapewnionego klientowi przez restaurację.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:

Wnioskodawca jest osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą i podatnikiem podatku od towarowi usług. Podstawową działalnością Wnioskodawcy jest świadczenie usług hotelarskich (oferowanie noclegów w hotelu) i gastronomicznych (zapewnianie klientom hotelu wyżywienia w restauracji). W celu zapewnienia klientom wyżywienia, Wnioskodawca zawarł z restauracją (będącą osobnym podmiotem gospodarczym nienależącym do Wnioskodawcy) umowę o współpracy w tym zakresie. Zgodnie z tą umową restauracja zapewnia klientom hotelu wyżywienie, nie pobierając od nich żadnych opłat ani nie wydając im paragonu fiskalnego.

Kosztami z tego tytułu restauracja obciąża Wnioskodawcę poprzez wystawianie raz w miesiącu zbiorczej faktury obejmującej całość wyżywienia wszystkich klientów hotelu z danego miesiąca. W chwili rozliczania się z danym klientem Wnioskodawca otrzymuje od restauracji informację, jaką kwotą należy obciążyć klienta z tytułu zapewnionego mu wyżywienia. Informacja ta jest podzielona na kwoty opodatkowane różnymi stawkami podatku od towarowi usług, nie zawiera jednak wyszczególnienia asortymentu restauracji, z którego klient skorzystał.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne