16.05.2014 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 16.05.2014, sygn. ITPP1/443-165a/14/MS, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-165a/14/MS

Stawka VAT - na usługi kateringowe.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2012 r., poz. 749 z późn. zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko - przedstawione we wniosku z dnia 12 lutego 2014 r. (data wpływu 13 lutego 2014 r.), uzupełnionym w dniu 13 maja 2014 r., o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania stawki podatku do sprzedaży usług związanych z wyżywieniem - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 13 lutego 2014 r. został złożony ww. wniosek, uzupełniony w dniu 13 maja 2014 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania stawki podatku do sprzedaży usług związanych z wyżywieniem.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.

Prowadzi Pan samodzielną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i jest podatnikiem czynnym VAT (składa Pan kwartalne deklaracje VAT). Głównym zakresem świadczonych usług gastronomicznych jest sprzedaż tzw. posiłków domowych i innych posiłków na zamówienie oraz napoi, w tym alkoholowych. Niniejsze usługi gastronomiczne sprzedaje Pan w wynajętym lokalu gastronomicznym.

W przyszłości zamierza Pan świadczyć dla podmiotów gospodarczych i osób fizycznych również usługi, których przedmiotem sprzedaży będą:

  1. Usługi cateringowe, w ramach których będzie Pan dostarczał, pod adres wskazany przez zamawiającego, przygotowane w zakładzie gastronomicznym posiłki, zapewniał obsługę kelnerską, ustawiał i dekorował stoły, dostarczał naczynia, zastawę stołową i sztućce oraz po zakończeniu imprezy odbierał od zamawiającego zastawę i naczynia wykorzystywane podczas przygotowywanej imprezy.Wskazał Pan, że obecnie nie jest w stanie podać dokładnej informacji o sklasyfikowaniu świadczonych usług cateringowych i zwrócił się o sklasyfikowanie niniejszych usług gastronomicznych zgodnie z zasadami Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług przez Urząd Statystyczny. Jednocześnie - Pana zdaniem - przedmiotowe usługi prawdopodobnie należy sklasyfikować pod symbolem PKWiU - 56.21.19.
ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne