06.11.2012 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 06.11.2012, sygn. ILPP4/443-362/12-2/BA, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP4/443-362/12-2/BA

Czy Wnioskodawcy przysługuje prawo do odliczenia VAT z faktur wystawianych przez Z. za usługi prowadzenia stołówki pracowniczej (usługi stołówkowe)?

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r., poz. 749 ze zm.) oraz § 2 i § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki, przedstawione we wniosku z dnia 10 sierpnia 2012 r. (data wpływu 16 sierpnia 2012 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego z faktur dokumentujących nabycie usług stołówkowych jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 16 sierpnia 2012 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego z faktur dokumentujących nabycie usług stołówkowych.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą na terenie W. S. S. E. X. Przedmiotem działalności Zainteresowanego jest produkcja wyrobów do pielęgnacji jamy ustnej (w tym np. past do zębów). Działalność Wnioskodawcy podlega opodatkowaniu VAT.

Pracownicy Zainteresowanego korzystają ze stołówki położonej w obiekcie fabryki A. Nabywają w niej gotowe posiłki (tj. śniadania, obiady) częściowo odpłatnie.

Stołówka prowadzona jest przez Y (dalej: Y). Zadaniem Y jest prowadzenie stołówki w siedzibie Wnioskodawcy codziennie przez siedem dni w tygodniu. W ramach prowadzenia stołówki Y zobowiązana jest m.in. do przygotowywania i serwowania posiłków i napojów w stołówce, zapewnienia drobnego sprzętu gastronomicznego oraz zastawy stołowej, nadzorowania, planowania jadłospisów, kontroli zapasów magazynowych. W stołówce obowiązuje system samoobsługi (każdy konsument odnosi talerze i sztućce na wskazane miejsce). Y ma możliwość dostępu do wszystkich pomieszczeń A, które są potrzebne do świadczenia usług objętych umową.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne