Interpretacja indywidualna z dnia 16.06.2011, sygn. ITPP1/443-427/11/IK, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-427/11/IK
Zwolnienie usług sprzedaży obiadów w stołówce szkolnej na rzecz uczniów i nauczycieli. Opodatkowanie usług sprzedaży obiadów na rzecz personelu Szkoły.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112 poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy, przedstawione we wniosku z dnia 14 marca 2011 r. (data wpływu 23 marca 2011 r.), uzupełnionym w dniu 22 kwietnia i 24 maja 2011 r., o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia od podatku usług sprzedaży obiadów w stołówce szkolnej na rzecz uczniów i pracowników Szkoły jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 23 marca 2011 r. został złożony wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia od podatku usług sprzedaży obiadów w stołówce szkolnej na rzecz uczniów i pracowników Szkoły.
W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.
Wnioskodawca Zespół Szkół jest jednostką budżetową, dla której organem prowadzącym jest gmina Miasta. Szkoła prowadzi stołówkę szkolną, w której świadczy usługi sprzedaży obiadów wyłącznie na rzecz uczniów i pracowników Szkoły. W stołówce nie prowadzi się sprzedaży posiłków na wynos. Stołówkę prowadzi personel Szkoły. Stołówka nie jest odrębnym podmiotem gospodarczym i jej prowadzenie jest ściśle związane z działalnością statutową Szkoły art. 67a ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r., Nr 256, poz. 2572 ze zm.). Korzystanie z posiłków jest odpłatne. Zasady korzystania ze stołówki, w tym wysokość opłat ustala dyrektor Szkoły. Opłaty za wydawane posiłki pobierane są na kwitariusz przychodowy, będący drukiem ścisłego zarachowania. Z kwitariusza wpłaty są odprowadzane na rachunek bankowy dochodów Szkoły, utworzony uchwałą Rady Miasta między innymi do gromadzenia dochodów z tytułu odpłatności za świadczenie usług w zakresie żywienia. Przygotowywanie i wydawanie posiłków za odpłatnością uczniów i pracowników mieści się w grupie PKWiU 85 Usługi w zakresie edukacji.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty