18.06.2010 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 18.06.2010, sygn. IBPP1/443-384/10/AZb, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP1/443-384/10/AZb

stawka podatku dla dostawy wyrobów ciastkarskich świeżych - grupowanie PKWiU 15.81.12-00.16

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 26 kwietnia 2010r. (data wpływu 28 kwietnia 2010r.), uzupełnionym pismem z dnia 15 czerwca 2010r., o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do stosowania stawki podatku w wysokości 7% w odniesieniu do dostawy ciastek biszkoptowych sklasyfikowanych w grupowaniu statystycznym PKWiU 15.81.12-00.1 - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 28 kwietnia 2010r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do stosowania stawki podatku w wysokości 7% w odniesieniu do dostawy ciastek biszkoptowych sklasyfikowanych w grupowaniu statystycznym PKWiU 15.81.12-00.1.

Wniosek został uzupełniony pismem z dnia 15 czerwca 2010r.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:

Spółka jest producentem biszkoptów z galaretką w polewie o smaku czekoladowym i w czekoladzie.

Produkowane wyroby można podzielić na trzy rodzaje:

  1. biszkopty tradycyjne z galaretką w polewie lub w czekoladzie o różnych smakach,
  2. biszkopty bezglutenowe z galaretką w polewie lub w czekoladzie o różnych smakach,
  3. biszkopty bezcukrowe z galaretką w polewie lub czekoladzie o różnych smakach.

Ciasto biszkoptowe tradycyjne otrzymane jest z napowietrzonej masy jajowo-cukrowej połączonej z mąką. Głównymi składnikami ciasta biszkoptowego są jaja, cukier i mąka. Proporcje wagowe składników wynoszą zazwyczaj 2:2:3 - dwie części jajek, dwie części cukru, trzy części mąki.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne