Interpretacja indywidualna z dnia 26.04.2010, sygn. IBPP2/443-137/10/ICz, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP2/443-137/10/ICz
prawo do zastosowania stawki 7% przy sprzedaży ciastek kruchych objętych grupowaniem PKWiU 15.81.12-00.15
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2005r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, działając w imieniu Ministra Finansów, stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 11 lutego 2010r. (data wpływu 15 lutego 2010r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do zastosowania stawki 7% przy sprzedaży ciastek kruchych objętych grupowaniem PKWiU 15.81.12-00.15 jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 15 lutego 2010r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług, w zakresie prawa do zastosowania stawki 7% przy sprzedaży ciastek kruchych objętych grupowaniem PKWiU 15.81.12-00.15.
W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:
Spółka jest producentem pieczywa oraz ciast i ciastek, o różnych smakach i rodzajach. Spółka produkuje m. in. ciastka kruche produkowane wg receptury zawierającej mąkę, tłuszcz, aromaty, jaja, mleko w proszku. Dekorowane marmoladą kremem, lukrem, pomada, itp. Ciasto poddawane jest obróbce mechanicznej lub ręcznej, wypiekane w temp. 180-220 stopni C. Termin przydatności do spożycia 1 do 4 miesięcy.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty