16.06.2005 Podatki

Postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 16.06.2005, sygn. 1437/ZI/443/235/KO/05, Urząd Skarbowy Warszawa-Targówek, sygn. 1437/ZI/443/235/KO/05

Ze stanu faktycznego przedstawionego we wniosku wynika, iż Wnioskodawca jest Spółka budowlaną, która zatrudnia pracowników na otwartej przestrzeni. W związku z powyższym Spółka zobowiązana jest do wydawania pracownikom posiłków na podstawie Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Z uwagi na rodzaj wykonywanej przez pracowników pracy w przeważającej części na budowach w terenie z dala od siedziby Spółki oraz ze względów organizacyjnych zakupowane są konserwy mięsne, które wydawane są pracownikom zamiennie za gorące posiłki. Spółka wystąpiła z zapytaniem, czy przysługuje jej prawo do odliczania podatku naliczonego VAT od zakupionych konserw mięsnych, przekazanych pracownikom jako posiłki profilaktyczne? Na tle takich okoliczności Strona formuje stanowisko, iż Spółka ma prawo do odliczenia podatku naliczonego dotyczącego zakupu konserw mięsnych ze względu na fakt, iż nie są usługami gastronomicznymi, nabyte są w hurtowni jako produkty, wydawane są w stanie nieprzetworzonym, są związane z prowadzoną działalnością gospodarczą, stanowią koszty uzyskania przychodu oraz zakup ich stanowi realizację przez pracodawcę obowiązków nałożonych odpowiednimi przepisami prawa.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne