Informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego z dnia 08.12.2004, sygn. PP-2-443/124/04, Lubelski Urząd Skarbowy, sygn. PP-2-443/124/04
Stan faktyczny: JSpółka posiada bufet zakładowy ogólnodostępny. Sprzedaż odbywa się poprzez kasę fiskalną i posiłki opodatkowane są stawką 7 %, towary sprzedawane są zgodnie ze stawkami V A T im przysługującymi. Do bufetu przyjmowane są towary (chleb, pączki, czekolady itp.) ze sklepów oraz posiłki (zupy, drugie dania itp.) z kuchni zakładowej. Z zakupów odliczamy naliczony V A T, gdyż jest on związany ze sprzedażą opodatkowaną. Bufet i kuchnia zakładowa stanowią całość. W kuchni też przygotowuje się posiłki profilaktyczne, oraz przegotowuje się mleko i parzy kawę zbożową. Czynność przekazania ich wynika z przepisów BHP. Nie ma fizycznej możliwości oddzielenia, które zakupy zostały dokonane na posiłki profilaktyczne, a które dla bufetu.Pytanie: 1. Czy przygotowanie posiłków profilaktycznych w stołówce zakładowej i ich przekazanie pracownikom pozbawia nas prawa do odliczenia podatku naliczonego przy zakupie ich produktów? 2. Czy nieodpłatne przekazanie pracownikom posiłków profilaktycznych podlega opodatkowaniu VAT? 3. Czy wydawanie pracownikom zgodnie z Kodeksem pracy przegotowanego mleka i herbaty należy traktować jak posiłki profilaktyczne, czyli jakby to była usługa gastronomiczna, czy też przekazanie towarów?
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty