27.11.2012 Obrót gospodarczy

Wyrok NSA z dnia 27 listopada 2012 r., sygn. II GSK 1659/11

 

Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Gabriela Jyż Sędzia NSA Andrzej Kuba Sędzia del. WSA Jacek Czaja (spr.) Protokolant Sylwia Nerkowska po rozpoznaniu w dniu 27 listopada 2012 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej K. M. i K. M. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w W. z dnia 24 lutego 2011 r. sygn. akt VI SA/Wa 1134/10 w sprawie ze skargi K. M. i K. M. na decyzję Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej z dnia [...] stycznia 2010 r. nr [...] w przedmiocie unieważnienia patentu na wynalazek oddala skargę kasacyjną

Uzasadnienie

Wyrokiem z dnia 24 lutego 2011 r. o sygn. akt VI SA/Wa 1134/10 Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie oddalił skargę K. M. i K. M. (dalej zwani także "skarżącymi" lub "uprawnionymi") na decyzję Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej z dnia [...] stycznia 2010 r., nr [...], o unieważnieniu patentu na wynalazek. Ponadto Sąd przyznał pełnomocnikowi skarżących koszty nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu.

I

Z uzasadnienia wyroku wynika, że za podstawę rozstrzygnięcia Sąd pierwszej instancji przyjął następujące ustalenia.

Urząd Patentowy RP udzielił na rzecz uprawnionych K. M. i K. M. patentu nr [...] na wynalazek pt. "Produkty makaronowe, sposób otrzymywania produktów makaronowych i preparaty do produktów makaronowych", z pierwszeństwem od dnia 9 maja 1997 r.

Zgłoszenie obejmowało trzy wynalazki, które dotyczyły:

1) produktów makaronowych, które zawierają mąkę i/lub kaszę makaronową oraz ewentualnie sól kuchenną i/lub jaja a także substancje dodatkowe o różnym działaniu zwykle stosowane przy wytwarzaniu produktów makaronowych, w tym substancje smakowo-zabarwiające. Istota wynalazku polega na tym, że substancje smakowo-zabarwiające stanowią barwiące części roślin: kłącza ostryżu (Curcuma longa, Curcuma domestica, Curcuma xanthoriza, Curcuma sp.) i/lub nasiona arnoty (Bixa orellana) bądź ich części i/lub korzenie marchwi jadalnej (daucus carota) względnie ich części. Wymienione barwiące części roślin są w postaci rozdrobnionej, zaś ilość barwiących części roślin wynosi 0,0001 - 15% wagowo w stosunku do suchej masy produktu;

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne