Wyrok NSA z dnia 21 grudnia 2022 r., sygn. I FSK 1907/18
Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący - Sędzia NSA Zbigniew Łoboda (sprawozdawca), Sędzia NSA Artur Mudrecki, Sędzia NSA Sylwester Golec, Protokolant Justyna Papiernik, po rozpoznaniu w dniu 21 grudnia 2022 r. na rozprawie w Izbie Finansowej skarg kasacyjnych J. W. oraz Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Krakowie od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie z dnia 28 marca 2018 r., sygn. akt I SA/Kr 75/18 w sprawie ze skargi J. W. na decyzję Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Krakowie z dnia 6 grudnia 2017 r., nr 1201-IOV-1.4103.601.2017.14 w przedmiocie podatku od towarów i usług za okresy miesięczne od stycznia do grudnia 2012 r. oddala skargi kasacyjne.
Uzasadnienie
Wyrokiem z dnia 28 marca 2018 r., sygn. akt I SA/Kr 75/18, Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie, po rozpoznaniu skargi J. W. na decyzję Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Krakowie z dnia 6 grudnia 2017 r. w przedmiocie podatku od towarów i usług za okresy miesięczne od stycznia do grudnia 2012 r., na podstawie art. 145 § 1 pkt 1 lit. a) i lit. c) ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. z 2017 r., poz. 1369 ze zm.), dalej - "p.p.s.a.", uchylił zaskarżoną decyzję.
Z uzasadnienia wyroku wynika, że decyzją z dnia 28 czerwca 2017 r. Naczelnik Małopolskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Krakowie w stosunku do J. W. – franczyzobiorcy prowadzącego, w oparciu o licencję udzieloną przez A. sp. z o.o., sieć restauracji szybkiej obsługi, dokonał rozliczenia podatku od towarów i usług za wymienione okresy rozliczeniowe. Organ ustalił, że podatnik w ramach wskazanej działalności dokonywał sprzedaży produktów wewnątrz lokalu, w systemie "drive in", w systemie "walk through" oraz wewnątrz galerii handlowych w tzw. strefach "food court".
Organ przypomniał, że strona w dniach 8 stycznia 2013 r. oraz 17 lutego 2016 r. złożyła w Urzędzie Skarbowym Kraków–Podgórze, korekty deklaracji VAT-7 w podatku od towarów i usług za okresy miesięczne od stycznia do grudnia 2012 r., uznając, że do sprzedawanych produktów stosowała zawyżoną stawkę podatku od towarów i usług, to jest 8% przewidzianą dla usługi gastronomicznej (PKWiU 56.10.1), podczas gdy prawidłową stawką podatku była stawka 5%, właściwa dla gotowych posiłków i dań (PKWiU 10.85.1), wymienionych w załączniku nr 10 do ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. z 2011 r., Nr 177, poz. 1054 ze zm.), dalej – "u.p.t.u".
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
