Wyrok NSA z dnia 1 grudnia 2022 r., sygn. I FSK 198/22
Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Hieronim Sęk, Sędzia NSA Artur Mudrecki (spr.), Sędzia WSA (del.) Maja Chodacka, Protokolant Krzysztof Zaleski, po rozpoznaniu w dniu 1 grudnia 2022 r. na rozprawie w Izbie Finansowej skargi kasacyjnej X. sp. z o.o. w B. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Bydgoszczy z dnia 19 października 2021 r. sygn. akt I SA/Bd 319/21 w sprawie ze skargi X. sp. z o.o. w B. na decyzję Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 6 kwietnia 2021 r. nr 0110-KSI1-1.451.69.2020.9.PB w przedmiocie wiążącej informacji stawkowej 1) uchyla zaskarżony wyrok w całości, 2) uchyla zaskarżoną decyzję Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 6 kwietnia 2021 r. nr 0110-KSI1-1.451.69.2020.9.PB, 3) zasądza od Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej na rzecz X. sp. z o.o. w B. kwotę 1257 (jeden tysiąc dwieście pięćdziesiąt siedem) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania za obie instancje.
Uzasadnienie
1. Wyrok Sądu pierwszej instancji
Wyrokiem z dnia 19 października 2021 r., sygn. akt I SA/Bd 319/21 Wojewódzki Sąd Administracyjny w Bydgoszczy oddalił skargę P. sp. z o.o. z siedzibą w B. (dalej: Spółka lub Skarżąca) na decyzję Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej (dalej: Dyrektor KIS) z dnia 6 kwietnia 2021 r. w przedmiocie wiążącej informacji stawkowej.
2. Stan sprawy przedstawiony przez Sąd pierwszej instancji
2.1. W dniu 5 marca (data wpływu do organu 9 czerwca) 2020 r. [Sąd pierwszej instancji w tym miejscu podał datę 30 grudnia 2020 r., co w świetle akt sprawy NSA uznał za oczywistą omyłkę pisarską] Spółka złożyła wniosek, uzupełniony w dniu 22 września 2020 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: "Pasta K. z [...] [...]", według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. W treści wniosku i jego uzupełnieniu Spółka przedstawiła szczegółowy opis towaru (skład surowcowy pasty K. z [...] do [...] według przybliżonych wartości procentowych obejmuje: 38% cukru, 32% mleka płynnego, 18% mleka w proszku, 7% soli, 1% śmietanki, 1% syropu glukozowego, 1% karmelu, 1% dodatków, natomiast wartość odżywcza 100g gotowego produktu zawiera między innymi 48,58 g ± 2 węglowodanów, w tym 39,80 g ± 2 cukrów (w tym laktozy zawartej w mleku), tłuszcz 7,6 g ± 2, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,23 g ± 2 oraz białko 6,15 g ± 2 - dop. NSA), proponując jego klasyfikację wg Nomenklatury scalonej (CN) - 1702 90 79.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
