Zastosowanie zryczałtowanego podatku dochodowego dla usług gastronomicznych i działalności wytwórczej według klasyfikacji PKWiU 2026 r. - Interpretacja indywidualna z dnia 22 maja 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.242.2025.2.KKO
Przychody z usług gastronomicznych, związanych z przygotowaniem i dostarczaniem posiłków (klasyfikowane pod PKWiU 56.21.19.0, 56.10.19.0, 56.10.11.0), mogą być opodatkowane ryczałtem według stawki 3%, podczas gdy przychody z działalności wytwórczej, z tytułu sprzedaży produktów, podlegają stawce 5,5% ryczałtu, zgodnie z ustawą o zryczałtowanym podatku dochodowym.
Interpretacja indywidualna – stanowisko w części prawidłowe i w części nieprawidłowe
Szanowna Pani,
stwierdzam, że Pani stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego zdarzenia przyszłego w zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:
- w części dotyczącej określenia wysokości stawki
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Masz już konto? Zaloguj się
