Interpretacja indywidualna z dnia 25 lutego 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0115-KDST2-1.4011.46.2025.1.MR
Możliwość zastosowania 3% stawki zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych dla usług sklasyfikowanych wg PKWiU 56.29.19.0.
Interpretacja indywidualna
– stanowisko prawidłowe
Szanowny Panie,
stwierdzam, że Pana stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego zdarzenia przyszłego w zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne jest prawidłowe.
Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej
24 stycznia 2025 r. wpłynął Pana wniosek z 16 stycznia 2025 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w zakresie stawki ryczałtu dla świadczonych usług. Treść wniosku jest następująca:
Opis zdarzenia przyszłego
Wnioskodawca od (...) 2019 r. prowadzi działalność gospodarczą zarejestrowaną w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. Usługi świadczone są na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej, gdzie Wnioskodawca podlega nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu. Wnioskodawca opodatkowany jest w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych. Nie zachodzą wobec niego negatywne przesłanki określone w ustawie o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, które uniemożliwiałyby opodatkowanie według tej formy.
Wnioskodawca jest z wykształcenia kucharzem i w ramach prowadzonej przez siebie działalności świadczy usługi gastronomiczne jako podwykonawca na rzecz kontrahentów, którymi są podmioty prowadzące działalność gospodarczą. Na mocy umów zawieranych z kontrahentami Wnioskodawca jest zobowiązany do przygotowywania posiłków na podstawie składanych przez nich zamówień. Na podstawie umów Wnioskodawca zobowiązał się do świadczenia na rzecz kontrahentów usług gastronomicznych obejmujących przygotowanie posiłków w oparciu o posiadaną przez niego wiedzę i doświadczenie na rzecz podmiotów zewnętrznych. Usługi nie obejmowały sprzedaży napojów alkoholowych powyżej 1,5%. Na podstawie zawieranych umów, Wnioskodawca był uprawniony do korzystania ze sprzętów i narzędzi, które znajdywały się w siedzibach kontrahentów. Kontrahenci dostarczali również produkty, przy których użyciu wykonywał on swoje usługi. W ramach prowadzonej działalności Wnioskodawca nie zajmuje się zakupem produktów oraz sprzedażą potraw. Posiłki były przygotowywane dla kontrahentów, na rzecz których świadczona była usługa, następnie sprzedawane ich docelowym klientom, tj. były wydawane i konsumowane w lokalach restauracji, w których Wnioskodawca świadczył swoje usługi.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
