24.01.2025 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 24 stycznia 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL1-1.4012.780.2024.2.AR

Zastosowanie zwolnienia dla świadczonych przez Spółkę oraz jej pracowników – zatrudnionych przez Spółkę na podstawie umowy o pracę i umowę zlecenie – usług porad dietetycznych, na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 19 lit. c) ustawy.

Interpretacja indywidualna – stanowisko nieprawidłowe

Szanowni Państwo,

stwierdzam, że Państwa stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego oraz zdarzenia przyszłego w podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania zwolnienia dla świadczonych przez Spółkę oraz jej pracowników – zatrudnionych przez Spółkę na podstawie umowy o pracę i umowę zlecenie – usług porad dietetycznych, na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 19 lit. c) ustawy jest nieprawidłowe.

Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej

13 listopada 2024 r. wpłynął Państwa wniosek z 13 listopada 2024 r. o wydanie interpretacji indywidualnej w zakresie podatku od towarów i usług dotyczącej zastosowania zwolnienia dla świadczonych przez Spółkę i jej pracowników usług porad dietetycznych, na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 19 lit. c) ustawy. Uzupełnili go Państwo pismem z 24 grudnia 2024 r. (wpływ 30 grudnia 2024 r.) – w odpowiedzi na wezwanie. Treść wniosku jest następująca:

Opis stanu faktycznego oraz zdarzenia przyszłego

Wnioskodawca prowadzi spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością jako osoba prawna na podstawie wpisu do KRS. Przedmiotem prowadzonej działalności Wnioskodawcy oraz jego pracowników są usługi świadczone w zakresie opieki zdrowotnej, tj. usługi dietetyka sklasyfikowane pod indeksem PKD-86.90.E – Pozostała działalność w zakresie opieki zdrowotnej, gdzie indziej niesklasyfikowana. W klasyfikacji PKWiU usługi te mieszczą się w sekcji Q, dział 86 nr 86.90.19.0, tj. pozostałe usługi w zakresie opieki zdrowotnej, gdzie indziej niesklasyfikowane.

Opieka realizowana przez Wnioskodawcę i jego pracowników to prowadzenie spraw zdrowotnych pacjentów poprzedzone za każdym razem: przeprowadzeniem szczegółowego wywiadu medycznego z pacjentem, analizą wyników jego badań laboratoryjnych i dotychczasowych nawyków żywieniowych i behawioralnych. Na podstawie zebranych informacji Wnioskodawca i jego pracownicy układają plan dietetyczny dostosowany indywidualnie dla poszczególnych pacjentów. Nie są to plany masowe, powszechne, czy skierowane do nieokreślonego, zbiorowego odbiorcy.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne