Interpretacja indywidualna z dnia 24 stycznia 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL1-1.4012.780.2024.2.AR
Zastosowanie zwolnienia dla świadczonych przez Spółkę oraz jej pracowników – zatrudnionych przez Spółkę na podstawie umowy o pracę i umowę zlecenie – usług porad dietetycznych, na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 19 lit. c) ustawy.
Interpretacja indywidualna – stanowisko nieprawidłowe
Szanowni Państwo,
stwierdzam, że Państwa stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego oraz zdarzenia przyszłego w podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania zwolnienia dla świadczonych przez Spółkę oraz jej pracowników – zatrudnionych przez Spółkę na podstawie umowy o pracę i umowę zlecenie – usług porad dietetycznych, na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 19 lit. c) ustawy jest nieprawidłowe.
Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej
13 listopada 2024 r. wpłynął Państwa wniosek z 13 listopada 2024 r. o wydanie interpretacji indywidualnej w zakresie podatku od towarów i usług dotyczącej zastosowania zwolnienia dla świadczonych przez Spółkę i jej pracowników usług porad dietetycznych, na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 19 lit. c) ustawy. Uzupełnili go Państwo pismem z 24 grudnia 2024 r. (wpływ 30 grudnia 2024 r.) – w odpowiedzi na wezwanie. Treść wniosku jest następująca:
Opis stanu faktycznego oraz zdarzenia przyszłego
Wnioskodawca prowadzi spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością jako osoba prawna na podstawie wpisu do KRS. Przedmiotem prowadzonej działalności Wnioskodawcy oraz jego pracowników są usługi świadczone w zakresie opieki zdrowotnej, tj. usługi dietetyka sklasyfikowane pod indeksem PKD-86.90.E – Pozostała działalność w zakresie opieki zdrowotnej, gdzie indziej niesklasyfikowana. W klasyfikacji PKWiU usługi te mieszczą się w sekcji Q, dział 86 nr 86.90.19.0, tj. pozostałe usługi w zakresie opieki zdrowotnej, gdzie indziej niesklasyfikowane.
Opieka realizowana przez Wnioskodawcę i jego pracowników to prowadzenie spraw zdrowotnych pacjentów poprzedzone za każdym razem: przeprowadzeniem szczegółowego wywiadu medycznego z pacjentem, analizą wyników jego badań laboratoryjnych i dotychczasowych nawyków żywieniowych i behawioralnych. Na podstawie zebranych informacji Wnioskodawca i jego pracownicy układają plan dietetyczny dostosowany indywidualnie dla poszczególnych pacjentów. Nie są to plany masowe, powszechne, czy skierowane do nieokreślonego, zbiorowego odbiorcy.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
