12.06.2024

Środki publiczne gminy na zagospodarowanie nieruchomości - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Poznaniu z dnia 12 czerwca 2024 r. sygnatura WA-0280/36/2024

W związku z wnioskiem z dnia 21 maja 2024 r. (doręczonym w dniu 22 maja 2024 r.), w którym sformułowano zapytanie „czy (…) Gmina Miejska Koło może wydatkować środki publiczne na zagospodarowanie nieruchomości, której nie jest właścicielem, a którą dysponowałaby w oparciu o umowę użyczenia zawartą na czas nieokreślony?”, Regionalna Izba Obrachunkowa w Poznaniu wyjaśnia, co następuje.

Zgodnie z art. 13 pkt 11 w związku z art. 1 ust. 2 ustawy z dnia 7 października 1992 r. o regionalnych izbach obrachunkowych (Dz. U. z 2023 r. poz. 1325) Izba udziela wyjaśnień w sprawach dotyczących stosowania przepisów o finansach publicznych: jednostkom samorządu terytorialnego, związkom metropolitalnym, związkom międzygminnym, stowarzyszeniom gmin oraz stowarzyszeniom gmin i powiatów, związkom powiatów, związkom powiatowo-gminnym, stowarzyszeniom powiatów, samorządowym jednostkom organizacyjnym, w tym samorządowym osobom prawnym, innym podmiotom, w zakresie wykorzystywania przez nie dotacji przyznawanych z budżetów jednostek samorządu terytorialnego z obszaru województwa wielkopolskiego.

Wyjaśnienia na podstawie tego przepisu są udzielane wówczas, gdy wniosek nie dotyczy prośby o wskazanie sposobu rozwiązania konkretnej i indywidualnej sprawy, wnioskodawca wskaże konkretny przepis lub przepisy z zakresu finansów publicznych, którego (których) stosowanie rodzi wątpliwości i ma być przedmiotem wyjaśnień Izby oraz dołączy opinię prawną radcy prawnego urzędu zawierającą stanowisko w tym przedmiocie.