20.06.2024

Dotacja w programie „Ciepłe Mieszkanie” - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Bydgoszczy z dnia 20 czerwca 2024 r., sygnatura RIO-NR.K-432-21/2024

W odpowiedzi na wniosek z dnia 17 maja 2024 r., znak IRG.605.24.2024 (data wpływu 22 maja 2024 r.), podpisany przez Pana Marka Zieńko - Zastępcę Burmistrza, o udzielenie wyjaśnienia w zakresie stosowania przepisów o finansach publicznych w trybie art. 13 pkt 11 ustawy z dnia 7 października 1992 r. o regionalnych izbach obrachunkowych (Dz. U. z 2023 r. poz. 1325) dotyczący możliwości wprowadzenia programu ,,Ciepłe Mieszkanie” w drodze zarządzenia organu wykonawczego, Regionalna Izba Obrachunkowa w Bydgoszczy wyjaśnia, co następuje.

Zgodnie z art. 403 ust. 5 ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska (Dz. U. z 2024 r. poz. 54) zasady udzielania dotacji celowej, o której mowa w ust. 4 (tj. dotacji celowej na finansowanie lub dofinansowanie kosztów inwestycji ochrony środowiska i gospodarki wodnej), obejmujące w szczególności kryteria wyboru inwestycji do finansowania lub dofinansowania oraz tryb postępowania w sprawie udzielania dotacji i sposób jej rozliczania określa odpowiednio rada gminy albo rada powiatu w drodze uchwały.