18.10.2023 Obrót gospodarczy

Finansowanie utrzymania pomników przyrody - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Gdańsku z dnia 18 października 2023 r., sygn. RP.063/144/71/1/2023

Wnioskiem z dnia 21 września 2023 r., doręczonym do Regionalnej Izby Obrachunkowej w Gdańsku w dniu 28 września 2023 r., zwrócił się Pan o zajęcie stanowiska w sprawie dopuszczalności wydatkowania środków publicznych (środków pochodzących z budżetu gminy) na zadanie związane z dokonywaniem zabiegów pielęgnacyjnych na drzewach z gatunku lipa drobnolistna będących częścią składową pomnika przyrody nr 1045 „Aleja Lipowa” ustanowionego na gruntach stanowiących własność Skarbu Państwa objętych nadzorem Zarządu Dróg Powiatowych w Kartuzach.

W niniejszym wniosku sformułowano następujące pytania:

1. „Czy gmina może wydatkować środki publiczne na wykonywanie zadań dotyczących nieruchomości nie będących jej własnością, w tym Skarbu Państwa? Czy wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych na pomnikach przyrody będących przedmiotem własności osób trzecich stanowi zadanie własne gminy? Czy gmina jest zobowiązana do ponoszenia wydatków na utrzymanie zieleni przydrożnej stanowiącej pomnik przyrody, nad którym sprawuje nadzór, położonej w pasie drogi powiatowej zarządzanej przez jednostkę Powiatu?