15.04.2024 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 15 kwietnia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0115-KDST2-2.4011.11.2024.2.BM

Możliwość zastosowania 8,5% stawki zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych dla usług sklasyfikowanych wg PKWiU 56.21.19.0 (catering) .

Interpretacja indywidualna

– stanowisko prawidłowe

Szanowny Panie,

stwierdzam, że Pana stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego zdarzenia przyszłego w zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne jest prawidłowe.

Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej

9 stycznia 2024 r. wpłynął Pana wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczyokreślenia stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych. Uzupełnił go Pan – w odpowiedzi na wezwanie – pismem z 6 lutego 2024 r. (data wpływu 9 lutego 2024 r.).

Treść wniosku jest następująca:

Opis zdarzenia przyszłego

Jest Pan osobą prowadzącą jednoosobową działalność gospodarczą opodatkowaną na zasadach ogólnych oraz czynnym podatnikiem podatku od towarów i usług. Obecnie planowana jest zmiana formy opodatkowania na ryczałt ewidencjonowany.

W ramach prowadzonej działalności gospodarczej świadczone są m.in. czynności polegające na przygotowaniu, dostawie i serwowaniu posiłków 7 dni w tygodniu dla pracowników podmiotów gospodarczych, z którymi zawarł Pan umowę o usługę cateringową. Usługi te mają charakter ciągły, stały, a dania są cyklicznie dostarczane do zakładów pracy. Klienci otrzymują co 7 dni menu przygotowane na każdy tydzień z góry. Dostarczane danie nie są przygotowywane wg indywidualnych wskazań klienta – klient jedynie wybiera na dany okres dania spośród propozycji przedstawianych każdorazowo w menu.

Umowy o usługi cateringowe przewidują zawsze ten sam rodzaj usług, tylko sposób dostawy i serwowania może ulec modyfikacjom. Posiłki są zawsze sporządzane od podstaw z produktów samodzielnie zakupionych przez Pana, przez zespół pracowników zatrudnionych przez Pana w kuchni cateringowej znajdującej się na terenie zakładu, tj. siedziby Pana działalności gospodarczej. Gotowe posiłki są dostarczane własnym środkiem transportu do siedziby firm.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne