15.03.2024 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 15 marca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.889.2023.4.RK

Określenia stawki ryczałtu.

Interpretacja indywidualna – stanowisko prawidłowe

Szanowna Pani,

stwierdzam, że Pani stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego w zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne jest prawidłowe.

Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej

8 grudnia 2023 r. wpłynął Pani wniosek z 28 listopada 2023 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy określenia stawki ryczałtu. Uzupełniła go Pani – w odpowiedzi na wezwanie – pismem z 7 lutego 2024 r. (wpływ 9 lutego 2024 r.) i pismem z 2 marca 2024 r. (wpływ 5 marca 2024 r.).

Treść wniosku jest następująca:

Opis stanu faktycznego

Od 15 września 2006 r. prowadzi Pani sezonową działalność gospodarczą (przez kilka miesięcy w roku działalność gospodarcza jest zawieszona) w zakresie produkcji lodów 10.52.Z, restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne 56.10.A, pozostała sprzedaż detaliczna prowadzona poza siecią sklepową, straganami i targowiskami 47.99.Z.

Od stycznia 2023 r. formą opodatkowania prowadzonej działalności gospodarczej jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych.

Głównym rodzajem działalności jest produkcja i sprzedaż lodów, które są wytwarzane we własnym zakresie. Lody produkowane są w sposób rzemieślniczy, jako lody tradycyjne - lody gałkowe wielosmakowe oraz lody włoskie i amerykańskie z automatu. Lody, jako wyrób gotowy sprzedawane są głównie odbiorcom detalicznym. Jednym odbiorcą jest firma, która kupuje lody gałkowe w celu dalszej sprzedaży.

Lokal podzielony jest na zaplecze, gdzie znajduje się produkcja, natomiast w drugiej części jest zorganizowana od maja 2023 r. tzw. kawiarenka – lodziarnia, która posiada kilka miejsc ze stolikami w lokalu oraz na zewnątrz. Punkt sprzedaży wyposażony jest w witryny chłodnicze, automaty do produkcji lodów i lady sprzedażowe. W lokalu nie prowadzi się obsługi kelnerskiej. Jest również toaleta dla klienta. Przewagą sprzedaży w lokalu jest sprzedaż kawy oraz ciast gotowych. Natomiast wyprodukowane lody sprzedawane są głównie na wynos w porcjach wskazanych przez klienta w tzw. wafelkach lub w papierowych kubkach jednorazowych. Lokal nie prowadzi sprzedaży alkoholu.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne