24.03.2023 Podatki

Wskazanie właściwej daty do zmiany zapisów w ewidencji podatkowej - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Kielcach z dnia 24 marca 2023 r., sygn. Wl.54.12.2023

W odpowiedzi na pismo FN.3111.4.2023 z dnia 21.02.2023 r. o udzielenie wyjaśnienia. Regionalna Izba Obrachunkowa w Kielcach informuje, że zasady udzielania wyjaśnień przez Regionalną Izbę Obrachunkową w Kielcach określone zostały w Zarządzeniu Nr 2/2012 Prezesa RIO z dnia 12 lipca 2012 roku, zamieszczonym na stronie bip.kleice.rio.gov.pl (w zakładce: Działalność RIO w Kielcach » Działalność informacyjna). Ww. pismo nie spełnia wymogów formalnych, jakie zostały określone w powołanym wyżej Zarządzeniu Prezesa RIO. W szczególności we wniosku nie wskazano konkretnych przepisów z zakresu finansów publicznych budzących wątpliwości jak również stanowiska własnego dotyczącego sprawy objętej wnioskiem wraz z opinią radcy prawnego jednostki, stosownie do postanowień § 1 ust. 1 i ust. 2 ww. Zarządzenia.

Jednakże, odnosząc się w sposób ogólny do przedstawionego we wniosku pytania, informuję że zgodnie z art. 21 ustawy z dnia 17 maja 1989 r. - Prawo geodezyjne i kartograficzne {tekst jedn. Dz. U. z 2021 r. poz. 1990 z późn. zm.), podstawą wymiaru podatków I świadczeń, czy oznaczenia nieruchomości w księgach wieczystych, stanowią dane zawarte w ewidencji gruntów i budynków. Oznacza to, że ewidencja gruntów i budynków jest dokumentem na podstawie którego organ podatkowy określa powierzchnię i rodzaj przedmiotu opodatkowania podatkiem np. od nieruchomości i jako dokument urzędowy zgodnie z art. 194 § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (tekst jedn. Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 z późn. zm.), stanowi dowód, tego co zostało w nim urzędowo stwierdzone. Przepisy § 35 ust. 1 pkt 1 w związku z ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii z dnia 27 lipca 2021 r. w sprawie ewidencji gruntów i budynków (Dz. U. z 2021 r. poz. 1390 z późn. zm.) zobowiązują starostę do zawiadamiania organów podatkowych o dokonanych zmianach w danych ewidencyjnych mających znaczenie dla wymiaru podatków: od nieruchomości, rolnego i leśnego. Zawiadomienie o zmianie w danych ewidencyjnych, powinno zawierać datę wprowadzenia zmiany, która to data decyduje o dacie powstania bądź zmiany obowiązku podatkowego dla celów podatkowych.