26.09.2023 Rachunkowość firm

Prowadzenie ksiąg rachunkowych w jednostkach organizacyjnych - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Białymstoku z dnia 26 września 2023 r., sygn. RIO.II.025-39/23

Odpowiadając na wniosek z dnia 7 września 2023 roku o udzielenie wyjaśnień, Regionalna Izba Obrachunkowa w Białymstoku przedstawia następujący pogląd w sprawie.

Z treści załączonych do zapytania uchwał Rady Gminy Nowe Piekuty Nr XL/235/23 oraz XL/236/23 z dnia 26 czerwca 2023 r. – przedmiotem których jest przekształcenie w przedszkola oddziałów przedszkolnych zorganizowanych w szkołach podstawowych w Nowych Piekutach i Jabłoni Kościelnej oraz utworzenia, w konsekwencji, zespołów szkolno-przedszkolnych w miejsce szkół podstawowych – wynika, że jako podstawę ich podjęcia wskazano wyłącznie: - przepisy ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (Dz. U. z 2023 r. poz. 900) określające prawo do przekształcenia oddziałów przedszkolnych w przedszkole, które to przekształcenie automatycznie tworzy zespół przedszkola ze szkołą, w której dotychczas funkcjonowały te oddziały (art. 92 ust. 1 i 2)

- art. 18 ust. 2 pkt 9 lit. h) ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz. U. z 2023 r. poz. 40, ze zm.) wyrażający ogólną kompetencję organu stanowiącego gminy do tworzenia, likwidacji i reorganizacji przedsiębiorstw, zakładów i innych gminnych jednostek organizacyjnych oraz wyposażania ich w majątek.