Interpretacja indywidualna z dnia 6 października 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDWP.4011.117.2023.1.JCH
Dotyczy określenia stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
Interpretacja indywidualna – stanowisko prawidłowe
Szanowna Pani,
stwierdzam, że Pani stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego i zdarzenia przyszłego w zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne jest prawidłowe.
Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej
15 września 2023 r. wpłynął Pani wniosek z 5 września 2023 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy określenia stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
Treść wniosku jest następująca:
Opis stanu faktycznego i zdarzenia przyszłego
Jest Pani kucharzem i w ramach działalności gospodarczej prowadzonej jako osoba fizyczna świadczy usługi gastronomiczne na rzecz swoich kontrahentów (podmiotów prowadzących działalność gospodarczą), jako ich podwykonawca. Działalność rozpoczęła Pani w maju br. i w tym miesiącu osiągnęła pierwszy przychód, nie osiąga innych dochodów, wybrała opodatkowanie w formie ryczałtu na etapie rejestracji działalności gospodarczej.
Na mocy umów ze swoimi kontrahentami jest Pani obowiązana do przygotowywania posiłków, na podstawie składanych przez nich zamówień, bez kierownictwa kontrahentów, w miejscu i czasie ustalonym między stronami.
Tego typu usługi zgodnie z klasyfikacją PKWiU oznaczone zostały kodem: 56.29.19.0 jako "Pozostałe usługi gastronomiczne świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę".
Istotą ww. umów jest sprzedaż usług gastronomicznych, obejmujących przygotowywanie posiłków w oparciu o posiadane przez Panią know-how na rzecz podmiotów zewnętrznych, z wyłączeniem sprzedaży napojów alkoholowych powyżej 1,5%.
Jest Pani uprzywilejowana do korzystania ze sprzętów i narzędzi, które znajdują się w siedzibach Pani kontrahentów. Dostarczają oni również produkty, przy użyciu których wykonuje Pani swoją usługę. Otrzymane od Pani posiłki kontrahenci będą każdorazowo sprzedawać swoim docelowym klientom. Pani będzie ze swojej strony ponosiła koszty wynagrodzeń dla ewentualnych swoich pracowników i zleceniobiorców współpracujących z Panią przy świadczeniu usług gastronomicznych (innych kucharzy). Ponosi Pani ryzyko gospodarcze związane z prowadzeniem rzeczonej działalności.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty