21.02.2023 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 21 lutego 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.1024.2022.2.MZ

Określenie stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.

Interpretacja indywidualna – stanowisko nieprawidłowe

Szanowny Panie,

stwierdzam, że Pana stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego w zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne jest nieprawidłowe.

Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej

7 grudnia 2022 r. wpłynął Pana wniosek z 1 grudnia 2022 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy określenia stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych. Uzupełnił go Pan – w odpowiedzi na wezwanie – pismem z 13 lutego 2023 r. (wpływ 15 lutego 2023 r.).

Treść wniosku jest następująca:

Opis stanu faktycznego

… grudnia 2014 r. rozpoczął Pan prowadzenie działalności gospodarczej sklasyfikowanej pod symbolem PKD 56.21.Z - przygotowanie i dostarczenia żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering) - jako działalność główna, a także jako przedmiot prowadzonej działalności wskazał Pan:

-10.85.Z - wytwarzanie gotowych posiłków i dań,

-10.86.Z - produkcja artykułów spożywczych homogenizowanych i żywności dietetycznej,

-46.69.Z - sprzedaż hurtowa pozostałych maszyn i urządzeń,

-49.41.Z - transport drogowy towarów,

-56.10.A - restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne,

-56.10.B - ruchome placówki gastronomiczne,

-82.30.Z - działalność związana z organizacją targów, wystaw i kongresów.

Działalność po zawieszeniu, została wznowiona … września 2022 r. i obecnie przychody z działalności rozliczane są na zasadach ogólnych. Planuje Pan w 2023 r. wybrać formę opodatkowania ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych. Usługi cateringowe, jakie Pan świadczy, polegają na przyrządzeniu potraw z produktów zakupionych przez Pana na zamówienie klienta.

Pana klientami są instytucje takie jak: szkoły, przedszkola i żłobki. Z ww. instytucjami sporządził Pan umowy o świadczenie usług cateringowych, w których sprecyzowane jest w jakich ilościach mają być dostarczane posiłki, o której godzinie, cena za osobę oraz informacja o transporcie zamówienia. Potrawy, jakie Pan przyrządza to: kanapki, obiady (dwudaniowe) z kompotem lub bez, sałatki i inne przekąski bez sprzedaży napojów bezalkoholowych oraz napojów alkoholowych. Do szkół dostarczane są śniadania i dwudaniowy obiad, natomiast do przedszkoli i żłobków śniadanie, dwudaniowy obiad i podwieczorek. Żywność, jaką Pan sprzedaje, dostarcza do klienta bez pobierania opłat za dostawę i transport.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne