Interpretacja indywidualna z dnia 16 sierpnia 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB1-3.4010.287.2022.5.JG
- Czy prawidłowe jest stanowisko Spółki zgodnie, z którym prowadzone przez nią prace w zakresie projektowania wyrobu i procesu produkcyjnego opisane powyżej stanowią działalność badawczo-rozwojową w rozumieniu art. 4a pkt 26 Ustawy o CIT, w brzmieniu obowiązującym od 1 października 2018 r., która uprawnia do zastosowania ulgi określonej w art. 18d ustawy CIT? - Czy wymienione w części opisowej koszty są kosztami kwalifikowanymi według art. 18d Ustawy o CIT, który uprawnia do zastosowania ulgi określonej w art. 18d ustawy CIT?
Interpretacja indywidualna – stanowisko w części prawidłowe, a w części nieprawidłowe
Szanowni Państwo,
stwierdzam, że Państwa stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego w podatku dochodowym od osób prawnych jest w części prawidłowe, a w części nieprawidłowe.
Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej
19 kwietnia 2022 r. wpłynął Państwa wniosek z 12 kwietnia 2022 r., o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy ulgi badawczo-rozwojowej.
Uzupełnili go Państwo – w odpowiedzi na wezwania – pismem z 6 czerwca 2022 r., (data wpływu 9 czerwca 2022 r.) oraz pismem z 27 lipca 2022 r. (data wpływu 1 sierpnia 2022 r.). Treść wniosku jest następująca:
Opis stanu faktycznego
Podmiot funkcjonuje na rynku od (...). Obecnie działa pod postacią Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością oraz posiada aktualny wpis do KRS. Przedmiot działalności firmy to:
-rozbiór mięsa wieprzowego wołowego, drobiowego w celu uzyskania mięs kulinarnych oraz mięs, które przeznaczone są do przetwórstwa;
-produkcja wędlin z mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego;
-produkcja wyrobów garmażeryjnych oraz dań gotowych typu zupy, galarety, produkty smażone panierowane;
-produkcja wyrobów piekarniczych, cukierniczych;
-sprzedaż hurtowa i detaliczna wyrobów własnych oraz innych artykułów.
Przedsiębiorstwo specjalizuje się w produkcji wyrobów spożywczych oraz ich dystrybucji i sprzedaży. Spółka posiada adekwatne kody według Polskiej Klasyfikacji Działalności, w której przeważający cel działalności to przetwarzanie i konserwowanie mięsa. Podatnik prowadzi księgi handlowe i opłaca miesięcznie - zaliczki na podatek dochodowy od osób prawnych w formie uproszczonej, następnie po zakończeniu roku podatkowego, składa zeznanie o wysokości osiągniętego dochodu lub poniesionej straty - CIT 8. Po zakończonym roku podatkowym oraz zamknięciu ksiąg, sporządza sprawozdanie finansowe, które jest weryfikowane przez biegłego rewidenta. Wnioskodawca posiada dwa oddziały, w których realizuje określone projekty. Spółka wdrożyła system (...) odpowiadający za ocenę zgodności produktów i procesów w odniesieniu do bezpieczeństwa i jakości żywności. System opiera się na zarządzaniu jakością HACCAP, GMP oraz GHP. Łączy każdą dziedzinę, aby otrzymać produkt możliwie najbezpieczniejszy i zgodny z obowiązującymi wymogami prawnymi. W ostatnim roku firma zakupiła nowoczesne maszyny, dzięki którym możliwe jest stosowanie innowacyjnych procesów pozwalających uzyskiwać nowe produkty. Ponadto, celem ich zakupu był wpływ na zużycie mediów typu energia oraz lepsze warunki pracy operatorów.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty