Interpretacja indywidualna z dnia 30 września 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.559.2021.2.AP
możliwość rozliczania świadczonych usług przygotowywania posiłków według stawki 3% oraz usług najmu według stawki 8,5%
INTERPRETACJA INDYWIDUALNA
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy - przedstawione we wniosku z dnia 27 maja 2021 r. (data wpływu 1 czerwca 2021 r.), uzupełnionym pismem z dnia 2 września 2021 r. (data wpływu za pośrednictwem platformy ePUAP 3 września 2021 r.), o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w zakresie możliwości rozliczania świadczonych usług przygotowywania posiłków według stawki 3% oraz usług najmu według stawki 8,5% - jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 1 czerwca 2021 r. wpłynął do tutejszego Organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w zakresie możliwości rozliczania świadczonych usług przygotowywania posiłków według stawki 3% oraz usług najmu według stawki 8,5%.
W dniu 3 września 2021 r., na wezwanie Organu, wpłynęło za pośrednictwem platformy ePUAP uzupełnienie wniosku z dnia 2 września 2021 r.
We wniosku oraz jego uzupełnieniu przedstawiono następujące zdarzenia przyszłe:
Wnioskodawca prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą, zarejestrowaną w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej od 2009 r. Opodatkowuje swoje przychody zryczałtowanym podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Przeważającym przedmiotem działalności jest PKD 56.21.Z - Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering).
Wnioskodawca planuje zmianę restrukturyzację swojej działalności gospodarczej. Planowanym głównym przedmiotem działalności gospodarczej będzie 56.10.A - Restauracje i inne placówki gastronomiczne. Wnioskodawca zamierza zajmować się wyłącznie przygotowywaniem posiłków na zlecenie innych podmiotów, w tym powiązanej Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością (dalej: „Spółka”). Swoją działalność będzie prowadził w wynajętym lokalu zaadaptowanym na kuchnię. Przygotowywaniem posiłków u Wnioskodawcy będą się zajmować kucharze oraz osoby zatrudnione jako pomoce kuchenne.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty