Prawo do odliczenia podatku VAT wynikającego z faktury dokumentującej organizację wydarzenia oraz nabycie posiłków w formie bufetu dla osób wykonujących czynności na podstawie umowy o pracę, umowy zlecenie oraz współpracowników.
Nie przysługuje Wnioskodawcy prawo do odliczenia podatku naliczonego wynikającego z faktur dokumentujących świadczenie usług D., zgodnie z art. 86 ust. 1 ustawy.
Możliwość zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów prowadzonej działalności gospodarczej określonych wydatków w związku z pełnieniem zawodu aktora (kosmetyki, zabiegi fryzjerskie, catering, psychoterapeuta i wiele innych)
Zaliczenie wydatków na rzecz personelu do kosztów uzyskania przychodów.
Obowiązki płatnika w związku z wydawaniem nagród wygranych w konkursach oraz rywalizacjach organizowanych podczas festynu.
Zaliczenie do kosztów uzyskania przychodów: zakupów spożywczych, usług cateringowych, alkoholu oraz wyjścia integracyjne pracowników.
Możliwość zastosowania 8,5% stawki zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych dla usług sklasyfikowanych wg PKWiU 56.21.19.0 (catering) .
Czy w związku z nieodpłatnym udostępnianiem przez Państwo pracownikom usług cateringowych w formie ogólnodostępnego bufetu, zajęć sportowych, usług masażu oraz możliwości korzystania z siłowni, po stronie pracowników powstaje przychód ze stosunku pracy, podlegający opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych i czy tym samym na Państwu ciążą w tym zakresie obowiązki płatnika?
Spółka ma prawo zaliczyć poniesione wydatki na artykuły spożywcze i higieniczne oraz catering, udostępniane w siedzibie Spółki podczas pracy Pracownikom do kosztów uzyskania przychodów. Wydatki te nie stanowią kosztów reprezentacji, o których w art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o CIT. Nie podlegają także wyłączeniu z kosztów uzyskania przychodów w świetle art. 16 ust. 1 pkt 45 ustawy o CIT.
Prawo do pełnego odliczenia podatku VAT od wartości kompleksowej usługi konferencyjnej, nabywanej w celu zrealizowania Wydarzenia.
Możliwość zaliczania do kosztów uzyskania przychodów kosztów usług cateringowych, zajęć sportowych oraz kosztów usług masażu.
Prawo do obniżenia podatku należnego o podatek naliczony wynikający z faktur dokumentujących zakup usług gastronomicznych oraz usług cateringowych.
Ustalenie miejsca świadczenia i opodatkowania usług świadczonych na rzecz zagranicznych przewoźników lotniczych.
W zakresie ustalenia czy przekazywane prezenty, upominki, gadżety, o których mowa w przedstawionym stanie faktycznym, zarówno osobom szkolonym, pracownikom jak i kontrahentom i innym osobom biznesowym należą do dochodów opodatkowanych ryczałtem i należy zaliczyć do ukrytych zysków lub wydatków niezwiązanych z działalnością oraz czy przedstawione w stanie faktycznym zakupy usług gastronomicznych i cateringowych
Wydanie interpretacji indywidualnej dot. ustalenia czy koszty zakupu na rzecz pracowników usług cateringowych, o których mowa w opisie stanu faktycznego, będą dla Spółki kosztem uzyskania przychodów
Czy Spółka może zaliczyć do podatkowych kosztów uzyskania przychodów wypłacane na rzecz Agencji wynagrodzenie tytułem obsługi i organizacji w imieniu Wnioskodawcy Konkursu.
Tylko zapewnienie posiłków dla części pracowników, dla których przepisy Kodeksu pracy zobowiązują Państwa do ich zapewnienia, wpisują się w cele prowadzonej przez Państwa działalności gospodarczej. Zatem, w rozumieniu art. 8 ust. 2 pkt 2 ustawy nie będą stanowić odpłatnego świadczenia usług, a w konsekwencji, nie będzie stanowić czynności podlegającej opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług.
Możliwość zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów zakup usługi cateringowej na czas świadczonych usług medycznych.
Dotyczy określenia stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych: nieprawidłowe – w części dotyczącej usług przygotowywania i dostarczania ciepłych posiłków we wskazane przez klienta miejsce bez dodatkowej obsługi oraz przygotowywania i dostarczania ciepłych posiłków we wskazane przez klienta miejsce z dodatkową obsługą - PKWiU 56.21.19.0; prawidłowe – w części dotyczącej przygotowania i serwowania