Nie może Pani odzyskać podatku VAT z tytułu nabycia towarów i usług dokonanych w 2019 r., a także nie ma Pani możliwości dokonania korekty podatku naliczonego w związku z poniesionymi wydatkami, na podstawie zasad określonych w art. 91 ustawy.
Stawka podatku VAT w wysokości 8% dla dostawy krajowych produktów waflowych o zawartości wody nieprzekraczającej 10% masy produktu.
Skoro termin przydatności do spożycia oferowanych produktów, tj. tortilli pszennej o smaku curry, tortilli pszennej o smaku kurkumy, tortilli pszennej orkiszowej pełnoziarnistej, tortilli pszennej o smaku pomidorowym, tortilli pszennej o smaku szpinaku, tortilli pszenno-żytniej wieloziarnistej z nasionami lnu i czarnuszką, tortilli pszennej z dodatkiem czarnej marchwi i buraka ćwikłowego, tortilli
Stawką właściwą dla dostawy zamrożonych Produktów - Precla z masłem oraz Precla z serkiem - zakwalifikowanych do grupowania PKWiU 10.71.12.0, o okresie przydatności do spożycia wynoszącym 8 miesięcy, będzie podstawowa stawka podatku VAT w wysokości 23%.
W zakresie oceny skutków podatkowych przekształcenia jednoosobowej działalności gospodarczej Wnioskodawcy w spółkę z o.o. zgodnie z art. 5841 i następne KSH, o których mowa w pytaniach od 1 do 4.
Czy wydatki poniesione przez Spółkę na drobne poczęstunki, napoje bezalkoholowe, obiad w restauracji podczas spotkań biznesowych, nocleg w hotelu w związku z prowadzeniem rozmów biznesowych z kontrahentem, stanowią podatkowy koszt uzyskania przychodu?
W zakresie opodatkowania stawką VAT 8% ciastek niezależnie od terminu ich przydatności do spożycia.
Czy wydatki na zakup artykułów spożywczych, opisanych w stanie faktycznym stanowią dla Spółki koszt uzyskania przychodu (zwany dalej KUP) na mocy art. 15 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych?
Zastosowanie obniżonej stawki 8% dla dostaw wyrobów ciastkarskich i ciastek świeżych, klasyfikowanych do grupowania 10.71.12 PKWiU z 2008 r., niezależnie od ich terminu przydatności do spożycia.
Dostawa gotowych posiłków i dań (tj. kanapek, świeżych sałatek, ciastek oraz sezonowo zup), sprzedawanych przez Wnioskodawcę w wewnątrz punktu sprzedaży (w lokalu) podlegają opodatkowaniu stawką podatku VAT w wysokości 5%.
Zastosowanie obniżonej stawki podatku VAT w wysokości 8% do dostawy towarów z grupowania PKWiU 10.71.12.0 Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże, któremu odpowiada kod CN 1905 90 60, wtedy, gdy data ich minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 45 dni.
Czy Spółka może stosować obniżoną stawkę VAT 8% do dostawy towarów z grupowania PKWiU z 2008 r. 10.71.12 Wyroby ciastkarskie i ciastka świeże (lub 1905 90 60 nomenklatury scalonej) wtedy, gdy data ich minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 45 dni?
Czy Spółka może zastosować obniżoną 8% stawkę podatku VAT do dostawy towarów z grupowania CN 1905 90 60 (będącego odpowiednikiem PKWiU 10.71.12.0 obejmującego Wyroby ciastkarskie i ciastka świeże), w szczególności nawet jeśli data ich minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 45 dni?
prawo do zastosowania obniżonej 8% stawki VAT dla dostaw wyrobów, opisanych w stanie faktycznym, w sytuacji gdy data minimalnej trwałości wyrobu, oznaczona na opakowaniu wyrobu zgodnie z przepisami o znakowaniu żywności przekracza 45 dni
Jaką stawkę podatku VAT będą miały ciasteczka o nazwie handlowej i , w których skład wchodzą nasiona i płatki zbóż, orzechy, wiórki kokosowe, tłuszcz roślinny oraz syrop glukozowy o symbolu PKWiU 10.61.33 z terminem przydatności do spożycia 90 dni?
1. Jaką stawkę podatku VAT będą miały ciasteczka z ciasta parzonego ptysiowego bez środków konserwujących o PKWiU 10.71.12, z terminem przydatności do spożycia 90 dni? 2. Jaką stawkę podatku VAT będą miały ciasteczka z ciasta kruchego, z nadzieniem jak i bez nadzienia i podlewane polewą czekoladopodobną, bez środków konserwujących o PKWiU 10.71.12, z terminem przydatności do spożycia 90 dni? 3. Jaką
Jeżeli produkty (ciastka), o których mowa we wniosku, nie zostały wymienione w załączniku nr 3 do ustawy o VAT, to Wnioskodawca nie ma możliwości zastosowania stawki 8% do dostawy tych produktów.
Stawka podatku na wyroby cukiernicze o symbolu PKWiU 10.31.14.0 i PKWiU 10.61.33.0.
Jaką stawką podatku od towarów i usług należy opodatkować opisane w stanie faktycznym: 1) wyroby zamrożone, które są sprzedawane do punktów sprzedaży oraz 2) wyroby rozmrożone, gotowe do spożycia, sprzedawane finalnym konsumentom w placówkach własnych jeżeli, zgodnie z zasadami metodycznymi PKWiU, zostaną one zakwalifikowane do grupowania PKWiU 10.71.12.0 - wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże?
Stawka podatku VAT dla wyrobów piekarniczych i ciastkarskich, których data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 14 i 45 dni
stawka podatku na dostawę wyrobów ciastkarskich i ciastek świeżych o przydatności do spożycia powyżej 45 dni i o symbolu PKWiU 10.71.12.