Prowadzę działalność gospodarczą polegającą na kompleksowej organizacji przyjęć weselnych i okolicznościowych, bez zapewnienia alkoholu. Do usług tych należy przygotowanie i podanie posiłków oraz napojów chłodzących. Przyjęcia odbywają się w mojej sali, która jest w ewidencji środków trwałych. Jaką stawkę VAT mam zastosować? Czy oddzielnie 22% na usługę wynajmu sali, a na usługi gastronomiczne 7% VAT
Zdaniem Ministra Finansów posiłki sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne, które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, nie mogą korzystać z 5% stawki VAT. Posiłki takie, co do zasady, są opodatkowane 8% stawką VAT, z zastrzeżeniem wyjątków, do których ma zastosowanie podstawowa stawka VAT. Takie stanowisko zajął Minister Finansów w interpretacji ogólnej z 24 czerwca 2016 r.
Spółka z o.o. otrzymuje faktury zakupu w wersji elektronicznej (e-mailem w formacie PDF lub scany faktury) i jednocześnie po kilku dniach kontrahent przesyła te same faktury w wersji papierowej. Czasami zdarza się, że moment otrzymania faktury elektronicznej jest w innym miesiącu niż moment otrzymania faktury papierowej przysłanej pocztą (zwykle zdarzenia mają miejsce na przełomie miesiąca). W którym
Od 1 kwietnia 2013 r. obowiązuje stawka podstawowa 23% na każdy napój, przy którego przygotowywaniu jest wykorzystywany napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju. Stawka podstawowa obowiązuje zarówno na dostawę takich napojów ("na wynos"), jak i na usługi związane z wyżywieniem, w ramach których takie napoje są przygotowywane i podawane.
Jesteśmy spółką, która zarządza zasobami gminnymi i nieruchomościami wspólnot mieszkaniowych, w których wszelkie remonty, naprawy i awarie wykonują na zlecenie firmy zewnętrzne. W związku z nowelizacją ustawy o VAT powstał problem z zaliczaniem remontów i napraw w obiektach budownictwa mieszkalnego PKOB 11 (Polska Klasyfikacja Obiektów Budowlanych), tj. wspólnoty mieszkaniowe i budynki mieszkalne gminne
Zwracam się z pytaniem o stawkę VAT przy organizacji balu sylwestrowego. Posiadamy własną salę balową, w której odbędzie się impreza sylwestrowa. Mamy zatrudnionych własnych kucharzy i kelnerów. Sala balowa jest ustrajana również przez naszych pracowników. Jedynie orkiestra jest z zewnątrz. Jaką stawkę VAT należy zastosować do tego rodzaju imprezy - 7% czy 22%? A może powinniśmy uznać usługę za częściowo