Zapewniamy pracownikom herbatę, kawę, cukier i śmietankę do kawy. Produkty te znajdują się w zakładowej kuchni i są przeznaczone do ogólnego spożycia. Zdarza się, że z tych produktów korzystają również kontrahenci. Czy wartość tych produktów powinniśmy doliczyć do przychodu pracowników?
Trybunał Konstytucyjny w wyroku z 8 lipca 2014 r. (K 7/13) uznał, że pracodawca powinien pobrać zaliczkę na podatek dochodowy m.in. od wartości sfinansowanego przez siebie dojazdu do pracy. Istnieje ryzyko, że organy podatkowe będą od każdego tego rodzaju świadczenia żądać podatku.
Jeden z naszych pracowników wystąpił do nas z podaniem o wypożyczenie mu na kilka godzin służbowej koparki do celów prywatnych. Zgodziliśmy się, ale czy w tej sytuacji u pracownika nie powstanie przychód podlegający opodatkowaniu? Jeżeli tak, to jak ustalić jego wartość?