Ministerstwo Finansów poinformowało, że do 30 listopada 2016 r. można zgłaszać do właściwego dyrektora izby skarbowej zamiar skorzystania w 2017 r. z dotacji do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych. Z kolei przedsiębiorcy, którzy już w trakcie 2017 r. zdecydowaliby się na rozpoczęcie korzystania z dotacji, mogą złożyć takie zgłoszenie nie później niż 30 dni przed miesiącem, za który będą ubiegać
Z dniem 1 lipca 2011 r. weszło w życie unijne rozporządzenie wykonawcze nr 282/2011 z 15 marca 2011 r. ustanawiające środki wykonawcze do Dyrektywy 2006/112/WE, zwane dalej rozporządzeniem nr 282/2011. Rozporządzenie to - inaczej niż przepisy unijnych dyrektyw - ma bezpośrednie zastosowanie w Polsce. W konsekwencji polscy podatnicy obowiązani są znać i stosować zasady określone przepisami rozporządzenia
Sprzedaż lodów bez dodatkowych usług dla klientów to dostawa towarów. Do kwoty 20 000 zł obrotu nie musi być ona ewidencjonowana w kasie rejestrującej. Natomiast usługi związane z wyżywieniem świadczone przez stacjonarne placówki gastronomiczne (w tym również sezonowo) oraz usługi kateringowe powinny być ewidencjonowane w kasie rejestrującej bez względu na wysokość obrotu. Przedstawiamy fragment interpretacji
Od 1 stycznia 2015 r. obowiązuje nowy zakres zwolnień z obowiązku ewidencjonowania obrotu za pomocą kas rejestrujących. W rozporządzeniu, które ma obowiązywać kolejne dwa lata (2015 i 2016) zdecydowanie obostrzono dotychczasowe warunki korzystania ze zwolnień. Dlatego na zakup tych urządzeń powinni być gotowi: przedsiębiorcy prowadzący warsztaty samochodowe, wymianę opon i kół oraz stacje badań i przeglądów
Tegoroczne zmiany przepisów VAT wprowadziły sporo zamieszania również w gastronomii. Wiąże się to z tym, że sprzedaż w tym zakresie może stanowić zarówno dostawę towaru, jak i usługę. Taka różnica nie miałaby większego znaczenia praktycznego, gdyby nie fakt, że dostawę towarów i usługi gastronomiczne obciążają różne stawki VAT. Błędy w zakwalifikowaniu wykonywanych czynności mogą więc prowadzić do