Porady i artykuły

Artykuł
27.06.2018

Ministerstwo Finansów poinformowało, że do 30 listopada 2016 r. można zgłaszać do właściwego dyrektora izby skarbowej zamiar skorzystania w 2017 r. z dotacji do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych. Z kolei przedsiębiorcy, którzy już w trakcie 2017 r. zdecydowaliby się na rozpoczęcie korzystania z dotacji, mogą złożyć takie zgłoszenie nie później niż 30 dni przed miesiącem, za który będą ubiegać

Artykuł
05.08.2015 Podatki

Sprzedaż lodów bez dodatkowych usług dla klientów to dostawa towarów. Do kwoty 20 000 zł obrotu nie musi być ona ewidencjonowana w kasie rejestrującej. Natomiast usługi związane z wyżywieniem świadczone przez stacjonarne placówki gastronomiczne (w tym również sezonowo) oraz usługi kateringowe powinny być ewidencjonowane w kasie rejestrującej bez względu na wysokość obrotu. Przedstawiamy fragment interpretacji

Porada
05.01.2015 Podatki

Od 1 stycznia 2015 r. obowiązuje nowy zakres zwolnień z obowiązku ewidencjonowania obrotu za pomocą kas rejestrujących. W rozporządzeniu, które ma obowiązywać kolejne dwa lata (2015 i 2016) zdecydowanie obostrzono dotychczasowe warunki korzystania ze zwolnień. Dlatego na zakup tych urządzeń powinni być gotowi: przedsiębiorcy prowadzący warsztaty samochodowe, wymianę opon i kół oraz stacje badań i przeglądów

Artykuł
05.09.2011 Podatki

Tegoroczne zmiany przepisów VAT wprowadziły sporo zamieszania również w gastronomii. Wiąże się to z tym, że sprzedaż w tym zakresie może stanowić zarówno dostawę towaru, jak i usługę. Taka różnica nie miałaby większego znaczenia praktycznego, gdyby nie fakt, że dostawę towarów i usługi gastronomiczne obciążają różne stawki VAT. Błędy w zakwalifikowaniu wykonywanych czynności mogą więc prowadzić do