1) Czy prawidłowe jest stanowisko Spółki, zgodnie z którym prowadzone przez nią prace związane z tworzeniem i wprowadzaniem na rynek wyrobów na podstawie nowych lub modyfikowanych receptur oraz optymalizacji procesów technologiczno-produkcyjnych stanowią prace o charakterze rozwojowym i tym samym spełniają definicję działalności badawczo-rozwojowej, w rozumieniu art. 4a pkt 26-28 Ustawy CIT, w brzmieniu
Czy przedstawione w opisie stanu faktycznego/zdarzenia przyszłego Wydatki Na Wzrost Przychodów stanowią koszty uzyskania przychodów poniesione w celu zwiększenia przychodów ze sprzedaży produktów, o których mowa w art. 18eb ust. 7 Ustawy CIT, a tym samym Wnioskodawca jest/będzie uprawniony do zastosowania odliczenia, o którym mowa w art. 18eb ust. 1 Ustawy CIT za 2022 rok oraz lata kolejne?
Braku prawa do odliczenia podatku naliczonego w związku z realizacją projektu.
Prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego w związku z realizacją projektu.
Czy płacąc plantatorowi, będącemu rolnikiem ryczałtowym cenę z opóźnieniem (w stosunku do terminu wynikającego z umowy z plantatorem, w tym z aneksu) Wnioskodawca może zwiększyć kwotę podatku naliczonego o kwotę zryczałtowanego zwrotu podatku od towarów i usług, zapłaconego rolnikowi w miesiącu, w którym miała miejsce spóźniona zapłata?
1. Czy Spółka postąpiła prawidłowo uznając wydatki poniesione na prowadzenie upraw jako wydatki bezpośrednio związane z działalnością gospodarczą i zaliczając je do kosztów uzyskania przychodów w momencie zużycia siana jako surowca w procesie produkcji i sprzedaży produktu w postaci podłoża pod uprawę pieczarek z wsianą grzybnią?2. Czy Spółka postąpiła prawidłowo uznając za koszt wytworzenia surowca
Czy w okolicznościach opisanych we wniosku, kosztami uzyskania przychodów Wnioskodawcy z tytułu sprzedaży własnych wyrobów (dżemów/konfitur i owoców mrożonych) wyprodukowanych z płodów rolnych pochodzących z upraw własnych, będą również - oprócz wartości rynkowej zużytych do przetwórstwa rolnego i spożywczego surowców i materiałów pochodzących z własnej produkcji roślinnej (por. art. 15 ust. 3 ustawy
Czy przychody uzyskiwane ze sprzedaży uprawianych, a następnie przetworzonych we własnym zakresie przez Wnioskodawcę produktów roślinnych (owoców/warzyw, m. in. rabarbaru, malin, truskawek), w okolicznościach opisanych we wniosku można uznać za przychody z działalności gospodarczej (jako przychody ze sprzedaży własnych wyrobów) podlegające opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób prawnych na podstawie
Czy wydatki (m. in. na zakup sadzonek, nasion itp., na wynajęcie maszyn rolniczych, na koszty badań i analizy gleby, na nawozy itd.) ponoszone przez Wnioskodawcę w związku z uprawą we własnym zakresie celem przetworzenia oraz późniejszej sprzedaży przetworzonych produktów roślinnych (owoców/warzyw) mogą być uznane za koszty uzyskania przychodów związane bezpośrednio z prowadzoną przez Wnioskodawcę
Czy, w okolicznościach opisanych we wniosku, ustalając wartość zużytych do przetwórstwa rolnego i spożywczego surowców i materiałów pochodzących z własnej produkcji roślinnej Wnioskodawca powinien określić ich wartość na podstawie art. 15 ust. 3 w zw. z art. 12 ust. 5 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, a jednocześnie czy wartość zużytych do przetwórstwa rolnego i spożywczego surowców i materiałów
1) Jak Wnioskodawca ma się rozliczać jako rolnik z tak otrzymanego dochodu ewentualnie, czy jest On zwolniony z takich rozliczeń z Urzędem Skarbowym? 2) Jeśli Wnioskodawca ma obowiązek rozliczania z podatku dochodowego to czy musi zakładać nową działalność gospodarczą?
1) Jak Wnioskodawca ma się rozliczać jako rolnik z tak otrzymanego dochodu ewentualnie, czy jest On zwolniony z takich rozliczeń z Urzędem Skarbowym? 2) Jeśli Wnioskodawca ma obowiązek rozliczania z podatku dochodowego to czy musi zakładać nową działalność gospodarczą?
Jaką stawkę podatku VAT należy zastosować przy sprzedaży:- soku surowego (moszcz jabłkowy) wykorzystywany do produkcji win i koncentratów PKWiU 10.32;- odpadów z jabłek (wszelkie pozostałości z owoców i warzyw po wyprodukowaniu soków tj. obierki, skórki, wytłoki) PKWiU 10.39.30.0.
Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT dla żywności mrożonej sklasyfikowanej pod symbolem PKWiU 10.31.14.
Określenie stawki podatku VAT dla sprzedaży suplementu diety - PKWiU 15.89.14-90.99.
Czy dochód ze sprzedaży produktów roślinnych pochodzących z własnych upraw po ich przetworzeniu polegającym na kwaszeniu ogórków i kapusty jest zwolniony od opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych?
Czy prawidłowe jest stosowanie stawki VAT 7% do:Produkt 1. - nr PKWiU 15.89.14-90-99, Produkt 2. - nr PKWiU 15.89.14-90.99?