Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (608068)
      • Kadry i płace (26134)
      • Obrót gospodarczy (88848)
      • Rachunkowość firm (3841)
      • Ubezpieczenia (35953)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady

    Porady i artykuły

    Porady i artykuły

    Temat
    Wszystkie gastronomia
    Indeks tematów
    Wszystkie a c d f g h i j k m n o p r ś t u v w z
    Porada aktualna
    10.02.2025 Podatki Rachunkowość firm

    Jak rozliczyć w księgach rachunkowych usługę gastronomiczną wraz z przekazanym napiwkiem

    czytaj dalej
    Artykuł nieaktualny
    06.11.2023 Podatki Kadry i płace Obrót gospodarczy

    Informacje ważne dla klientów biur rachunkowych – listopad 2023 r.

    Kalendarium wydarzeń listopad 2023 r.

    czytaj dalej
    Artykuł aktualny
    09.12.2022 Podatki

    Opłata targowa w przypadku usług gastronomicznych – wyrok NSA

    Jeżeli na targowisku prowadzona jest działalność mieszana, tj. polegająca w części na przygotowywaniu posiłków, a w części na sprzedaży produktów gotowych, to podlega ona opłacie targowej - wyrok NSA z 18 sierpnia 2022 r., sygn. akt III FSK 793/21.

    czytaj dalej
    Porada
    06.09.2021 Podatki

    Czy foodtruck powinien być wyposażony w kasę online

    czytaj dalej
    Artykuł
    06.05.2021 Podatki

    5% VAT dla fast foodów – wyrok TSUE

    Serwowanie dań na wynos przez obiekty gastronomiczne szybkiej obsługi należy traktować jako dostawę towarów, a nie jako świadczenie usług - wyrok TSUE z 22 kwietnia 2021 r., C-703/19 JK.

    czytaj dalej
    Porada
    05.12.2019 Podatki

    Czy napiwki od klientów powinny być opodatkowane VAT

    czytaj dalej
    Porada
    02.07.2018 Podatki

    Czy można jednorazowo amortyzować urządzenie Thermomix

    czytaj dalej
    Porada
    27.06.2018 Podatki

    Jak zaewidencjonować w pkpir zakup reklamówek, opakowań i sztućców jednorazowych

    czytaj dalej
    Artykuł
    07.09.2017 Podatki Rachunkowość firm

    Ewidencja podatku VAT w księgach rachunkowych

    Rozrachunki z tytułu VAT występują we wszystkich jednostkach będących podatnikami podatku od towarów i usług. Ewidencja prowadzona na potrzeby podatku od towarów i usług musi pozwalać na oddzielne ustalenie kwoty podatku należnego i kwoty podatku naliczonego oraz finalne ich rozliczenie. W niniejszym opracowaniu prezentujemy, jak ujmować w księgach rachunkowych VAT, by możliwe było ustalenie prawidłowej

    czytaj dalej
    Artykuł
    19.07.2017 Podatki

    Konsekwencje braku wystawiania paragonów w branży gastronomicznej – ostrzeżenie MF

    Ministerstwo Finansów ostrzegło przedsiębiorców branży gastronomicznej oraz ich pracowników, a w szczególności kelnerów przed konsekwencjami braku wystawiania paragonów fiskalnych. Taka praktyka jest niezgodna z przepisami i może rodzić negatywne konsekwencje zarówno dla przedsiębiorcy - właściciela restauracji, jak i dla kierownika zmiany i kelnera, który nie rejestruje transakcji za pomocą kasy fiskalnej

    czytaj dalej
    Porada
    17.10.2011 Podatki Kadry i płace

    Czy można odliczać VAT od usług cateringowych

    Spółka zobligowana jest do wydawania posiłków profilaktycznych pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych (mikroklimat zimny). Posiłki profilaktyczne i napoje są wydawane nieodpłatnie. Przygotowanie posiłków zlecane jest firmie zewnętrznej, gotowe posiłki dowożone są na teren zakładu, gdzie są wydawane przez pracownika firmy. Firma, która dostarcza posiłki, na fakturach używa symboli

    czytaj dalej
    Artykuł
    05.09.2011 Podatki

    Jaka stawka VAT na usługi "małej gastronomii"

    Tegoroczne zmiany przepisów VAT wprowadziły sporo zamieszania również w gastronomii. Wiąże się to z tym, że sprzedaż w tym zakresie może stanowić zarówno dostawę towaru, jak i usługę. Taka różnica nie miałaby większego znaczenia praktycznego, gdyby nie fakt, że dostawę towarów i usługi gastronomiczne obciążają różne stawki VAT. Błędy w zakwalifikowaniu wykonywanych czynności mogą więc prowadzić do

    czytaj dalej
    Porada
    20.06.2011 Podatki

    Jaką stawką opodatkowywać sprzedaż napojów nabywanych ze stawką VAT 5% w ramach świadczenia usług restauracji

    Przedsiębiorca prowadzi małą restaurację, serwując oprócz dań obiadowych również napoje. Dania są obecnie opodatkowane stawką 8%, a napoje - kawa, herbata, woda i napoje owocowe - 23%. Jaką stawkę VAT zastosować do soków (jabłkowy, pomarańczowy), które na fakturze zakupu są opodatkowane stawką 5%?

    czytaj dalej
    Porada
    02.03.2011 Podatki

    Przychody pracowników i koszty pracodawcy

    Świadczenia na rzecz pracowników budzą wątpliwości w różnych aspektach podatkowych. Jednym z nich jest ustalenie przychodu z tytułu świadczeń nieodpłatnych pracodawcy na rzecz pracownika. W których przypadkach powstaje przychód z tego tytułu? Jak ustalić jego wartość? To tylko niektóre z pojawiających się pytań. Równie ważne jest zaliczenie kosztów pracowniczych do kosztów pracodawcy. Przyjmuje się

    czytaj dalej
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2025 INFOR PL S.A.