Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (615625)
      • Kadry i płace (27055)
      • Obrót gospodarczy (91774)
      • Rachunkowość firm (4013)
      • Ubezpieczenia (37768)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2027
      • REFORMA PIP
      • NOWY STAŻ PRACY
      • JAWNOŚĆ WYNAGRODZEŃ
      • ZMIANY 2026
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady
    Ubezpieczenia
    Ubezpieczenia
    Kategoria
    Wszystkie Orzeczenia Interpretacje
    Zakres dat
    -
    Tematyka
    Wszystkie Ubezpieczenia
    Zawiera tezę
    Wszystkie Tak
    Orzeczenie
    14.04.2026 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 14 kwietnia 2026 r., sygn. II GSK 143/23

    Naczelny Sąd Administracyjny stwierdził, że cofnięcie zezwolenia na sprzedaż alkoholu w związku z jego sprzedażą osobom nieletnim następuje na podstawie art. 18 ust. 10 pkt 1 lit. a ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, niezależnie od winy sprzedawcy.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    13.04.2026 Ubezpieczenia

    Wyrok SN z dnia 13 kwietnia 2026 r., sygn. II USKP 150/26

    Przedawnienie należności z tytułu składek, uregulowane w art. 24 ust. 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, skutkuje wygaśnięciem zobowiązania składkowego w całości lub w części z mocy prawa (art. 31 tej ustawy w zw. z art. 59 § 1 pkt 9 Ordynacji podatkowej), a nie jedynie powstaniem zarzutu dłużnika. Przy ustalaniu wysokości zobowiązania przenoszonego na spadkobiercę

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    10.04.2026 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 10 kwietnia 2026 r., sygn. I OSK 321/25

    Naczelny Sąd Administracyjny postanowił, że zwrot nienależnie pobranego świadczenia jest uzasadniony jedynie w przypadku, gdy świadczeniobiorca miał świadomość braku uprawnienia do jego pobierania; uchylono wcześniejsze decyzje i wyrok WSA z naruszeniem prawa materialnego i procesowego.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    10.04.2026 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 10 kwietnia 2026 r., sygn. II GSK 171/23

    Naczelny Sąd Administracyjny stwierdził, że Prezes NFZ nie ma kompetencji do oceny przedawnienia należności składkowych, które mieści się w zakresie organu ubezpieczeń społecznych. Właściwy do rozwiązania kwestii podlegania ubezpieczeniu zdrowotnemu jest organ NFZ, a nie ocena przedawnienia składek.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    09.04.2026 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 9 kwietnia 2026 r., sygn. I OSK 598/25

    Skarga kasacyjna jest niezasadna. Doręczenie decyzji dorosłemu domownikowi było skuteczne. Brak zawiadomienia o zmianie adresu skutkuje uznaniem doręczenia pod dotychczasowy adres za prawne.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    09.04.2026 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 9 kwietnia 2026 r., sygn. I OSK 794/25

    Oddalenie skargi kasacyjnej M.B. wobec skutecznego doręczenia decyzji administracyjnej, pomimo niezgłoszenia przez skarżącą zmiany adresu, co skutkowało brakiem podstaw do przywrócenia terminu.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    09.04.2026 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 9 kwietnia 2026 r., sygn. II GSK 222/23

    Naczelny Sąd Administracyjny stwierdził, że cofnięcie zezwolenia na prowadzenie apteki ogólnodostępnej przez Głównego Inspektora Farmaceutycznego było zgodne z prawem, gdy przedsiębiorca utracił rękojmię należytego prowadzenia apteki, co jest podstawą obligatoryjnego cofnięcia zezwolenia według art. 37ap ust. 1 pkt 2 Prawa farmaceutycznego.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    09.04.2026 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 9 kwietnia 2026 r., sygn. II GSK 334/23

    Przepis art. 37at ust. 8 Prawa farmaceutycznego nie uprawnia do żądania dokumentacji od podmiotu prowadzącego aptekę ogólnodostępną w sytuacji braku procedury inspekcji lub kontroli. Sądowy nadzór nad organami administracyjnymi wykazał zastosowanie przepisu z naruszeniem fundamentalnych zasad proceduralnych.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    09.04.2026 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 9 kwietnia 2026 r., sygn. I OSK 693/25

    Przy ocenie spełnienia przesłanki rezygnacji z zatrudnienia lub jego niepodejmowania w celu sprawowania opieki, o której mowa w art. 17 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych, organ nie może pominąć wcześniejszych decyzji przyznających specjalny zasiłek opiekuńczy, jeżeli zostały wydane wobec tego samego opiekuna i osoby wymagającej opieki. Krótkotrwałe podjęcie pracy nie wyłącza związku przyczynowego

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    09.04.2026 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 9 kwietnia 2026 r., sygn. II GSK 412/23

    Art. 37at ust. 8 ustawy Prawo farmaceutyczne nie może stanowić samoistnej podstawy do żądania dokumentacji poza ramami inspekcji lub kontroli, co oznacza, że nałożenie kary na przedsiębiorcę na tej podstawie jest nieuzasadnione.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    09.04.2026 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 9 kwietnia 2026 r., sygn. II GSK 248/23

    Przepis art. 37at ust. 8 ustawy Prawo farmaceutyczne nie upoważnia organu do żądania dokumentacji poza inspekcją lub kontrolą. Wprowadzanie wyjątków od zasady wolności gospodarczej wymaga podstawy prawnej, której brak uzasadnia umorzenie postępowania administracyjnego karygodnego.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    09.04.2026 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 9 kwietnia 2026 r., sygn. I OSK 591/25

    Prawo do świadczenia pielęgnacyjnego ustala się przy uwzględnieniu spełnienia przesłanki rezygnacji z zatrudnienia, zgodnie z art. 17 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych w brzmieniu obowiązującym do końca 2023 r. od daty ostatniej przesłanki uprawniającej, a nie od daty złożenia wniosku.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    09.04.2026 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 9 kwietnia 2026 r., sygn. I GSK 1450/24

    Decyzje w przedmiocie umorzenia składek na ubezpieczenia społeczne wydaje Zakład Ubezpieczeń Społecznych, a nie Prezes ZUS. Brak majątku do egzekucji nie stanowi samodzielnej przesłanki do umorzenia takich składek.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    09.04.2026 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 9 kwietnia 2026 r., sygn. I OSK 584/25

    Decyzja wydana na podstawie art. 32 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych, mimo jej konstytutywnego charakteru, może zmienić lub uchylić prawo do świadczenia ze skutkiem ex tunc, jeżeli od określonej daty wystąpiła ustawowa okoliczność wyłączająca to prawo. Dotyczy to w szczególności pobytu osoby wymagającej opieki w areszcie śledczym, o którym mowa w art. 17 ust. 5 pkt 2 u.ś.r.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    09.04.2026 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 9 kwietnia 2026 r., sygn. I GSK 1484/24

    Zmiana decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych na podstawie art. 83a ust. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych jest możliwa wyłącznie z urzędu. Odmowa wszczęcia postępowania zmiany decyzji na wniosek strony nie narusza zasady równości konstytucyjnej.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    09.04.2026 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 9 kwietnia 2026 r., sygn. III OSK 2446/25

    W postępowaniu o przyznanie renty rodzinnej w drodze wyjątku organ nie może ograniczyć oceny „szczególnych okoliczności” do braku całkowitej niezdolności zmarłego do pracy. Obowiązany jest wszechstronnie rozważyć przyczyny niewielkiego niedoboru stażu ubezpieczeniowego, w tym legalne korzystanie z ulgi na start, oraz przedstawić w decyzji uznaniowej uzasadnienie odpowiadające art. 107 § 3 k.p.a.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    09.04.2026 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 9 kwietnia 2026 r., sygn. I OSK 583/25

    Decyzja administracyjna zmieniająca ostateczną decyzję przyznającą zasiłek pielęgnacyjny na podstawie art. 32 ustawy o świadczeniach rodzinnych może mieć skutek ex tunc, uwzględniając zmiany w sytuacji faktycznej, wpływające na prawo do świadczenia.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    08.04.2026 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 8 kwietnia 2026 r., sygn. I OSK 625/25

    NSA oddala skargę kasacyjną B.W. Nie istnieje związek przyczynowy, który uzasadniałby przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego z tytułu rezygnacji z pracy w związku z opieką nad niepełnosprawną matką.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    08.04.2026 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 8 kwietnia 2026 r., sygn. I OSK 552/25

    Czynności dnia codziennego wykonywane przez skarżącego nie wypełniają ustawowych kryteriów stałej opieki wyłączającej możliwość pracy zawodowej, co wyklucza przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    08.04.2026 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 8 kwietnia 2026 r., sygn. I GSK 1674/25

    Sąd II instancji słusznie uchylił decyzję ZUS z powodu nieprawidłowej oceny przeważającej działalności gospodarczej, nie stosując się do wcześniejszych wyroków. NSA potwierdził poprawność decyzji WSA, oddalając skargę kasacyjną ZUS.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    08.04.2026 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 8 kwietnia 2026 r., sygn. II GSK 293/23

    Orzeczenie Naczelnego Sądu Administracyjnego podtrzymuje decyzje organów administracyjnych w sprawie stwierdzenia choroby zawodowej, uznając istnienie adekwatnego związku przyczynowego z warunkami pracy na podstawie specjalistycznej oceny medycznej. Skargi kasacyjne oddalono jako nieuzasadnione.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    08.04.2026 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 8 kwietnia 2026 r., sygn. II GSK 92/26

    Okręgowa Rada Lekarska w Warszawie, stosując art. 64 § 2 k.p.a., niezasadnie pozostawiła wniosek o przyznanie prawa wykonywania zawodu lekarza bez rozpoznania. Organ powinien uwzględniać dokumenty jako część postępowania wyjaśniającego zgodnie z powszechnie obowiązującymi regulacjami.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    08.04.2026 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 8 kwietnia 2026 r., sygn. I GSK 1426/24

    Naczelny Sąd Administracyjny oddala skargę kasacyjną wobec braku wykazania związku pomiędzy wskazanymi naruszeniami a rozstrzygnięciem sprawy, uznając argumentację skargi za niewystarczającą zarówno w zakresie prawa materialnego, jak i procesowego.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    08.04.2026 Ubezpieczenia

    Wyrok NSA z dnia 8 kwietnia 2026 r., sygn. III OSK 2405/25

    Przesłanki przyznania renty z tytułu niezdolności do pracy w drodze wyjątku muszą być spełnione kumulatywnie; brak którejkolwiek z przesłanek, w tym całkowitej niezdolności do pracy potwierdzonej orzeczeniem ZUS, wyklucza przyznanie świadczenia.

    czytaj dalej
    Poprzednia
    10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
    Następna
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2026 INFOR PL S.A.