Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (614854)
      • Kadry i płace (27027)
      • Obrót gospodarczy (91736)
      • Rachunkowość firm (4006)
      • Ubezpieczenia (37718)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • REFORMA PIP 2026
      • NOWY STAŻ PRACY
      • JAWNOŚĆ WYNAGRODZEŃ
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady

    Orzeczenia

    Orzeczenia

    Zakres dat
    -
    Tematyka
    Wszystkie Ubezpieczenia
    Rodzaj dokumentu
    Wszystkie Postanowienie sądu
    Orzeczenie
    15.03.2018 Ubezpieczenia

    Postanowienie SN z dnia 15 marca 2018 r., sygn. I UK 209/17

    Art. 58 ust. 4 ustawy emerytalnej nie stosuje się do ubezpieczonego, który wszystkie wymagane warunki do nabycia renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy spełnił przed wejściem w życie tego przepisu z dniem 23 września 2011 r.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    15.03.2018 Ubezpieczenia

    Postanowienie NSA z dnia 15 marca 2018 r., sygn. II GSK 449/18

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    15.03.2018 Ubezpieczenia

    Postanowienie NSA z dnia 15 marca 2018 r., sygn. I OSK 573/18

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    15.03.2018 Ubezpieczenia

    Postanowienie NSA z dnia 15 marca 2018 r., sygn. I OZ 240/18

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    08.03.2018 Ubezpieczenia

    Postanowienie NSA z dnia 8 marca 2018 r., sygn. I OSK 2930/17

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    08.03.2018 Ubezpieczenia

    Postanowienie NSA z dnia 8 marca 2018 r., sygn. I OSK 2695/17

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    07.03.2018 Ubezpieczenia

    Postanowienie NSA z dnia 7 marca 2018 r., sygn. I OZ 209/18

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    07.03.2018 Ubezpieczenia

    Postanowienie SN z dnia 7 marca 2018 r., sygn. III UZP 1/18

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    07.03.2018 Ubezpieczenia

    Postanowienie NSA z dnia 7 marca 2018 r., sygn. I OZ 1965/17

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    07.03.2018 Ubezpieczenia

    Postanowienie SN z dnia 7 marca 2018 r., sygn. I UK 189/17

    W celu ponownego objęcia dobrowolnym ubezpieczeniem społecznym, które ustało z mocy prawa wskutek uchybienia terminu zapłaty składki należnej na ten rodzaj ubezpieczenia, a termin ten nie został przywrócony w trybie art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej, konieczne jest złożenie ponownego wniosku o nabycie dobrowolnego tytułu ubezpieczenia społecznego. Skoro bowiem po ustaniu dobrowolnego tytułu ubezpieczenia

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    06.03.2018 Ubezpieczenia

    Postanowienie NSA z dnia 6 marca 2018 r., sygn. I OZ 197/18

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    02.03.2018 Ubezpieczenia

    Postanowienie NSA z dnia 2 marca 2018 r., sygn. I OW 292/17

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    01.03.2018 Ubezpieczenia

    Postanowienie SN z dnia 1 marca 2018 r., sygn. I UK 187/17

    Trzyletni termin żądania zwrotu nienależnie pobranych świadczeń należy liczyć od dnia wydania decyzji zobowiązującej do ich zwrotu.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    23.02.2018 Obrót gospodarczy Ubezpieczenia

    Postanowienie SN z dnia 23 lutego 2018 r., sygn. III CSK 364/16

    W świetle art. 46 ust. 2 u.o.p.z. dowód z opinii lekarza psychiatry w sprawach określonych w ustawie o ochronie zdrowia psychicznego ma szczególne znaczenie, gdyż jest on dowodem obligatoryjnym. Niemniej także w tych sprawach wskazany dowód podlega ocenie sądu (art. 233 § 2 w związku z art. 13 § 2 k.p.c. i art. 42 u.o.z.p.).

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    22.02.2018 Ubezpieczenia

    Postanowienie SN z dnia 22 marca 2018 r., sygn. II UK 258/17

    Przyjęcie, że dla spełnienia warunku posiadania odpowiedniego okresu ubezpieczenia przy ustalaniu prawa do przysługującego z powszechnego systemu ubezpieczeń społecznych świadczenia w postaci renty, praca rolnicza jest uwzględniana subsydiarnie jedynie w odniesieniu do tego okresu, za który opłacono składki na odrębne ubezpieczenie rolnicze, nie następuje z naruszeniem istoty prawa do zabezpieczenia

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    21.02.2018 Ubezpieczenia

    Postanowienie NSA z dnia 21 lutego 2018 r., sygn. II GZ 49/18

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    21.02.2018 Kadry i płace Ubezpieczenia

    Postanowienie NSA z dnia 21 lutego 2018 r., sygn. I OZ 144/18

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    21.02.2018 Ubezpieczenia

    Postanowienie NSA z dnia 21 lutego 2018 r., sygn. II OSK 198/18

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    15.02.2018 Ubezpieczenia

    Postanowienie SN z dnia 15 lutego 2018 r., sygn. I UZ 1/18

    Okresy prac polowych "w miesiącach letnich" na stanowisku traktorzysty, w szczególności "prac przy żniwach" żadną miarą nie mogą być zakwalifikowane jako prace "w transporcie", który na ogół odbywa się na drogach publicznych, którymi nie są pola uprawne, i zawsze przy użyciu środków transportu dopuszczonych do wykonywania publicznego ruchu drogowego.

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    15.02.2018 Ubezpieczenia

    Postanowienie NSA z dnia 15 lutego 2018 r., sygn. II OZ 139/18

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    14.02.2018 Ubezpieczenia

    Postanowienie SN z dnia 14 lutego 2018 r., sygn. I UK 164/17

    Praca kierowcy ciągnika w transporcie i praca traktorzysty w rolnictwie nie są tożsame w aspekcie możliwości jednakowej ich kwalifikacji jako pracy w szczególnych warunkach. Podkreśla się, że prace kierowcy ciągnika lub kombajnu w transporcie oraz praca kierowcy ciągnika (traktorzysty) w rolnictwie, mimo pewnych podobieństw, wykazują istotne różnice. Z tego względu nie ma podstaw, aby określenie "transport

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    14.02.2018 Ubezpieczenia

    Postanowienie NSA z dnia 14 lutego 2018 r., sygn. I OZ 114/18

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    14.02.2018 Ubezpieczenia

    Postanowienie NSA z dnia 14 lutego 2018 r., sygn. I OZ 113/18

    czytaj dalej
    Orzeczenie
    14.02.2018 Ubezpieczenia

    Postanowienie NSA z dnia 14 lutego 2018 r., sygn. I OSK 2904/15

    czytaj dalej
    Poprzednia
    130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142
    Następna
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2026 INFOR PL S.A.