PKWiU 2015 (Towary i usługi)
Przypis
Opis
SEKCJA I
USŁUGI ZWIĄZANE Z ZAKWATEROWANIEM I USŁUGI GASTRONOMICZNE
Sekcja ta obejmuje:
- usługi w zakresie noclegów i usługi towarzyszące świadczone przez hotele, motele, pensjonaty, centra odnowy biologicznej i inne obiekty hotelowe,
- usługi świadczone przez schroniska młodzieżowe oraz chaty lub domki,
- usługi świadczone przez domy letniskowe, do których goście posiadają prawo wspólnego użytkowania przez określony okres każdego roku,
- usługi świadczone przez pola namiotowe i pola kempingowe, włączając pola dla pojazdów kempingowych,
- tymczasowe lub długoterminowe zakwaterowanie w domach studenckich, internatach i bursach szkolnych, hotelach pracowniczych, blokach mieszkalnych,
- usługi sypialne i restauracyjne w wagonach kolejowych oraz pozostałych środkach transportu,
- usługi gastronomiczne,
- usługi przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering),
- usługi stołówkowe,
- usługi przygotowywania i podawania napojów.
Sekcja ta nie obejmuje:
- gotowej żywności łatwo psującej się, takiej jak: kanapki, sklasyfikowanej w 10.89.16.0,
- sprzedaży detalicznej żywności, sklasyfikowanej w dziale 47,
- wynajmu nieruchomości mieszkalnych w celu dłuższego pobytu, zazwyczaj w cyklu miesięcznym lub rocznym, sklasyfikowanego w 68.20.1,
- usług dyskotek i sal tanecznych (z wyłączeniem serwujących napoje), sklasyfikowanych w 93.29.19.0.
|
Nazwa grupowania
|
Symbol PKWiU
2015 |
Symbol PKWiU
2008 |
|
|---|---|---|---|
|
|
Dział 56 - USŁUGI ZWIĄZANE Z WYŻYWIENIEM |
56 |
56 |
|
|
USŁUGI RESTAURACJI I POZOSTAŁYCH PLACÓWEK GASTRONOMICZNYCH
|
56.1 |
|
|
|
USŁUGI RESTAURACJI I POZOSTAŁYCH PLACÓWEK GASTRONOMICZNYCH
|
56.10 |
56.10 |
|
|
USŁUGI RESTAURACJI I POZOSTAŁYCH PLACÓWEK GASTRONOMICZNYCH
|
56.10.1 |
|
|
|
Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach
|
56.10.11 |
56.10.11 |
|
|
Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach
|
56.10.11.0 |
56.10.11.0 |
|
|
Usługi przygotowywania i podawania posiłków w wagonach restauracyjnych i na statkach
|
56.10.12 |
56.10.12 |
|
|
Usługi przygotowywania i podawania posiłków w wagonach restauracyjnych i na statkach
|
56.10.12.0 |
56.10.12.0 |
|
|
Usługi przygotowywania i podawania posiłków w lokalach samoobsługowych
|
56.10.13 |
56.10.13 |
|
|
Usługi przygotowywania i podawania posiłków w lokalach samoobsługowych
|
56.10.13.0 |
56.10.13.0 |
|
|
Pozostałe usługi podawania posiłków
|
56.10.19 |
56.10.19 |
|
|
Pozostałe usługi podawania posiłków
|
56.10.19.0 |
56.10.19.0 |
|
|
USŁUGI PRZYGOTOWYWANIA I DOSTARCZANIA ŻYWNOŚCI (KATERING) DLA ODBIORCÓW ZEWNĘTRZNYCH I POZOSTAŁE USŁUGI GASTRONOMICZNE
|
56.2 |
|
|
|
USŁUGI PRZYGOTOWYWANIA I DOSTARCZANIA ŻYWNOŚCI (KATERING) DLA ODBIORCÓW ZEWNĘTRZNYCH
|
56.21 |
56.21 |
|
|
USŁUGI PRZYGOTOWYWANIA I DOSTARCZANIA ŻYWNOŚCI (KATERING) DLA ODBIORCÓW ZEWNĘTRZNYCH
|
56.21.1 |
Trwa ładowanie treści...
Źródło: Platforma księgowych i kadrowych - INFORFK.pl - księgowość, rachunkowość, podatki, ZUS, VAT
Copyright © 2025
INFOR PL S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.