Decyzja ZUS nr 1127/2019 z dnia 28 stycznia 2020 r., sygn. WPI/200000/43/1127/2019
Podstawy wymiaru składek z tytułu stosunku pracy
Na podstawie art. 34 ust. 1 i ust. 5 ustawy z 6 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców (t.j. Dz.U. z 2019 r. poz. 1292 ze zm.) w związku z art. 83d ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz.U. z 2019 r. poz. 300 ze zm.) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Lublinie uznaje za nieprawidłowe stanowisko przedstawione we wniosku złożonym w dniu 3 grudnia 2019 r. przez Spółkę:................w sprawie wyłączenia z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych korzyści pracownika wynikających z karty rabatowej na posiłki, napoje i artykuły spożywcze.
Uzasadnienie
W dniu 3 grudnia 2019 r. do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Lublinie wpłynął wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej w trybie art. 34 ustawy Prawo przedsiębiorców złożony przez spółkę: .................. Powyższy wniosek został uzupełniony przez Wnioskodawcę pismem z 12 grudnia 2019 r. (doręczonym 16 grudnia 2019 r.) oraz pismem z 8 stycznia 2020 r. (doręczonym 14 stycznia 2020 r.).
Wnioskodawca poinformował, że posiada następujące benefity oferowane pracownikom zatrudnionym na umowę o pracę:
1. karta rabatowa na posiłki, napoje i artykuły spożywcze (kanapki, słodkie bułki, ciastka) zakupione w zakładowym bistro,
2. dopłata do czesnego dla dzieci uczęszczających do zakładowego przedszkola,
3. dopłata do badań lekarskich dostępnych w firmowej placówce medycznej,
4. dopłata do kursów języków obcych.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty