18.08.2016 Ubezpieczenia

Decyzja ZUS nr 344 z dnia 18 sierpnia 2016 r., sygn. DI/100000/43/818/2016

Kupony żywieniowe na zakup usług gastronomicznych i produktów spożywczych a podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe pracowników

Na podstawie art. 10 ust. 1 i ust. 5 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (t.j. Dz. U. z 2015 r., poz.584 ze zm.) w związku z art. 83d ustawy z dnia 13 października 1998 r, o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2016 r., poz. 963), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Gdańsku uznaje za nieprawidłowe stanowisko zawarte we wniosku................ z dnia 15 lipca 2016 r. doręczonym dnia 20 lipca 2016 r. dotyczące możliwości korzystania z wyłączenia przewidzianego w §2 ust. 1 pkt 11 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (Dz.U. z 2015 r., poz.2236) w przypadku udostępnienia pracownikom kuponów żywieniowych na zakup usług gastronomicznych i produktów spożywczych we wskazanych przez spółkę punktach gastronomicznych i sklepach handlowych.

Uzasadnienie

Dnia 20 lipca 2016 r. do Oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Gdańsku wpłynął wniosek z dnia 15 lipca 2016 r. o wydanie pisemnej interpretacji w trybie art. 10 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. Wniosek został uzupełniony pismem z dnia 3 sierpnia 2016 r. doręczonym dnia 10 sierpnia 2016 r.

Wnioskodawca wskazał, iż planuje wprowadzenie systemu motywacyjnego, polegającego na dofinansowaniu swoim pracownikom posiłków poprzez przekazanie im kuponów żywieniowych PASS na posiłek profilaktyczny, finansowanych ze środków spółki. Kupony- żywieniowe uprawniałyby pracowników do zakupu posiłków w formie usług gastronomicznych oraz produktów spożywczych. Do wydania przedmiotowych kuponów spółka nie jest zobligowana odrębnymi przepisami BHP wynikającymi z prawa pracy i związanymi ze szczególnymi obowiązkami pracodawcy. Kupony żywieniowe mieliby otrzymywać wszyscy pracownicy w kwocie nie przekraczającej 190 zł miesięcznie. Kupony będą wymieniane na posiłki lub produkty spożywcze we wskazanych przez spółkę punktach gastronomicznych i sklepach handlowych, z wyłączeniem możliwości nabycia za nie w szczególności artykułów chemicznych, odzieżowych, alkoholi, wyrobów tytoniowych, paliw. Pracownicy nie będą mieli prawa do ekwiwalentu w przypadku ich niewykorzystania. Celem kuponów żywieniowych jest wyłącznie zapewnienie pracownikom posiłków spożywczych w przerwach -pomiędzy wykonywaniem pracy na koszt pracodawcy.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty