Decyzja ZUS nr 489/2015 z dnia 29 maja 2015 r., sygn. WPI/200000/43/489/2015
Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne pracowników
Na podstawie art. 10 ust. 1 i ust. 5 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (t.j. Dz.U. z 2015 r. poz. 584) w związku z art. 83d ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz.U. z 2015 r. poz. 121) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Lublinie uznaje za nieprawidłowe stanowisko wyrażone we wniosku złożonym w dniu 22 kwietnia 2015 r. przez przedsiębiorcę w sprawie wyłączenia z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne z tytułu stosunku pracy wartości kart przedpłaconych wydawanych pracownikom na zakup posiłków i artykułów spożywczych.
Uzasadnienie
W dniu 22 kwietnia 2015 r. do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w wpłynął wniosek przedsiębiorcy o wydanie pisemnej interpretacji przepisów w trybie art. 10 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej w zakresie możliwości korzystania z wyłączenia przewidzianego w § 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (Dz.U. z 1998 r. nr 161 poz. 1106 ze zm.) w przypadku udostępniania pracownikom kart przedpłaconych na zakup posiłków i artykułów spożywczych. Powyższy wniosek został uzupełniony w zakresie formalnym pismem z dnia 6 maja 2015 r. (wpływ do ZUS Oddziału w Lublinie w dniu 11 maja 2015 r.) a w zakresie merytorycznym pismem z dnia 19 maja 2015 r (wpływ do Oddziału w dniu 26 maja 2015 r.).
Wnioskodawca poinformował, iż spółka zatrudnia pracowników, którym zgodnie z Zarządzeniem nr ....... Prezesa Zarządu z dnia ........... r. (spotka ............ jest poprzednikiem prawnym Wnioskodawcy) przysługuje prawo do posiłków i napojów profilaktycznych (wynikających z art. 232 Kodeksu pracy). Pracownikom, którym nie przysługuje prawo do posiłków profilaktycznych, Zarządzenie przyznaje prawo do posiłków regeneracyjnych. Spółka nie ma możliwości dostarczenia pracownikom, wykonującym prace zarówno w porze dziennej jak i nocnej, gotowych posiłków zgodnych z normami określonymi do celów profilaktycznych. Nie ma również możliwości dostarczenia pracownikom posiłków regeneracyjnych.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty