Decyzja ZUS nr 711/2015 z dnia 26 czerwca 2015 r., sygn. WPI/200000/43/711/2015
Podstawa wymiaru składek z tytułu stosunku pracy - bony żywnościowe
Na podstawie art. 10 ust. 1 i ust. 5 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (tj. Dz.U. z 2015 r. poz. 584 ze zm.) w związku z art. 83d ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz.U. z 2015 r. poz. 121) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Lublinie uznaje za nieprawidłowe stanowisko przedstawione we wniosku złożonym w dniu 19 czerwca 2015 r. przez przedsiębiorcę ............. w sprawie nieuwzględnienia w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe z tytułu stosunku pracy wartości bonów żywnościowych przekazywanych pracownikom.
Uzasadnienie
W dniu 19 czerwca 2015 r. do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Lublinie wpłynął wniosek spółki ................ 0 wydanie pisemnej interpretacji przepisów w trybie art. 10 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej
Wnioskodawca poinformował, iż od 2013 r. wydaje swoim pracownikom posiłki w postaci bonów żywnościowych o wartości nieprzekraczającej 190 zł miesięcznie. Bony żywnościowe uprawniają pracowników do wymiany ich w punktach gastronomiczno - restauracyjnych barowych, stołówkowych - na gotowe dania, a w punktach handlowych - na artykuły spożywcze, które są podstawowym składnikiem posiłków.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty