26.09.2019 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 26.09.2019, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.150.2019.2.JS, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.150.2019.2.JS

opodatkowanie produkcji alkoholu etylowego z wina

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2019 r., poz. 900 ze zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 27 czerwca 2019 r. (data wpływu 1 lipca 2019 r.) uzupełnionym pismem z 29 sierpnia 2019 r. (data wpływu 2 września 2019 r.) o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego, w zakresie opodatkowania produkcji napojów alkoholowych jest:

  • prawidłowe w zakresie pytań oznaczonych we wniosku nr 1-3, 5, 9-13 oraz 15;
  • nieprawidłowe w zakresie pytania oznaczonego we wniosku nr 14.

UZASADNIENIE

W dniu 1 lipca 2019 r. wpłynął do Organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie opodatkowania produkcji napojów alkoholowych. Ww. wniosek został przez Wnioskodawcę uzupełniony pismem z 29 sierpnia 2019 r. (data wpływu 2 września 2019 r.), stanowiącym odpowiedź na wezwanie Organu z 27 sierpnia 2019 r., znak: 0111-KDIB3-3.4013.150.2019.1.

We wniosku przedstawiono następujący opis zdarzeń przyszłych:

2.1. A. prowadzi działalność rolniczą pod nazwą w zakresie uprawy winogron, jest zarejestrowanym podatnikiem podatku akcyzowego (dalej: Wnioskodawca).

2.2. Wnioskodawca zajmuje się produkcją win uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych, o których mowa w art. 17 ust. 3 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. z 2016 r. poz. 859 ze zm.). W ciągu roku kalendarzowego Wnioskodawca produkuje mniej niż 1000 hektolitrów ww. alkoholu. W konsekwencji Wnioskodawca nie prowadzi składu podatkowego zgodnie z treścią art. 47 ust. 1 pkt 4 ustawy o akcyzie.

2.3. Przed przystąpieniem do produkcji wina i przerobem zebranych winogron dokonywana jest selekcja winogron. Podczas selekcji usuwane są winogrona uszkodzone, nadgnite i spleśniałe oraz niedojrzałe (dalej: Winogrona gorszej jakości) Takie owoce mogą być przyczyną wytworzenia wina niespełniającego standardów jakości i w związku z tym, które nie będzie nadawało się do sprzedaży (osiągnie zbyt wysoką kwasowość). Do tej pory Wnioskodawca utylizował Winogrona gorszej jakości, które nie nadawały się do wykorzystania do produkcji wina.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne