24.09.2019 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 24.09.2019, sygn. 0112-KDIL2-2.4012.381.2019.2.AKR, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL2-2.4012.381.2019.2.AKR

Stawki podatku VAT wyroby garmażeryjne

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2019 r., poz. 900, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 6 lipca 2019 r. (data wpływu 11 lipca 2019 r.), uzupełnionym pismem z dnia 16 września 2019 r. (data wpływu 19 września 2019 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 11 lipca 2019 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT. Przedmiotowy wniosek został uzupełniony w dniu 19 września 2019 r. o doprecyzowanie opisu sprawy oraz o adres e-puap.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Spółka cywilna (dalej: Wnioskodawca lub Spółka) prowadzi działalność gospodarczą i jest czynnym podatnikiem VAT. W ramach działalności Wnioskodawca prowadzi zakład gastronomiczny (restauracja) oraz sklep ogólnospożywczy w tym samym budynku. Restauracja i sklep oddzielone są ścianą i posiadają osobne wejścia. Klient może przejść z restauracji do sklepu i odwrotnie tylko i wyłącznie wychodząc na zewnątrz budynku.

Spółka posiada zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej dla:

  1. Zakład gastronomiczny,
  2. Sklep spożywczy do prowadzenia działalności handlowej, w zakresie sprzedaży artykułów spożywczych w opakowaniach jednostkowych i luzem, w tym napojów alkoholowych.

Obie powyższe formy prowadzone są pod tym samym adresem.

Spółka posiada także zgodę Powiatowego Inspektora Sanitarnego na prowadzenie sklepu.

W kuchni Spółki produkuje się zestawy obiadowe do restauracji i Wyroby Garmażeryjne do sklepu. Niemniej jednak należy zwrócić uwagę, iż produkcja Wyrobów Garmażeryjnych prowadzona jest także poza godzinami pracy restauracji. Sklep jest bowiem czynny od godziny 8.00 rano, a restauracja od godziny 12.00. Wyroby Garmażeryjne produkowane są już od godziny 7.00 rano, w celu ich sprzedaży od momentu otwarcia sklepu. Zatem wyprodukowane Wyroby Garmażeryjne trafiają bezpośrednio do sklepu. Natomiast do restauracji wydawane są posiłki na gorąco i na zamówienia klientów do bezpośredniej konsumpcji.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne