08.05.2018 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 08.05.2018, sygn. 0112-KDIL4.4012.118.2018.1.JK, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL4.4012.118.2018.1.JK

Stosowanie 5% stawki podatku VAT dla dostawy pieczywa A w czekoladzie deserowej, pieczywa B w czekoladzie deserowej oraz pieczywa C w czekoladzie mlecznej.

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2018 r., poz. 800) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 7 marca 2018 r. (data wpływu 9 marca 2018 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stosowania 5% stawki podatku VAT dla dostawy pieczywa A w czekoladzie deserowej, pieczywa B w czekoladzie deserowej oraz pieczywa C w czekoladzie mlecznej jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 9 marca 2018 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stosowania 5% stawki podatku VAT dla dostawy pieczywa A w czekoladzie deserowej, pieczywa B w czekoladzie deserowej oraz pieczywa C w czekoladzie mlecznej.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca (dalej: Spółka) jest czynnym podatnikiem podatku od towarów i usług. Prowadzi działalność gospodarczą w zakresie produkcji D i pieczywa lekkiego (E) oraz ().

W ramach prowadzonej działalności, w wyniku prac nad nowościami, Spółka rozpoczęła produkcję zupełnie nowych produktów o nazwie handlowej:

  • pieczywo A w czekoladzie deserowej,
  • pieczywo B w czekoladzie deserowej,
  • pieczywo C w czekoladzie mlecznej.

W celu zastosowania prawidłowej stawki podatku VAT podczas dostawy krajowej wymienionych produktów, Spółka wystąpiła do Ośrodka Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego z wnioskiem o nadanie symbolu klasyfikacji PKWiU oraz kodu CN dla wyżej wymienionych wyrobów.

W piśmie podane zostały wszystkie istotne informacje dotyczące wyrobów, czyli m.in. ich składy, sposób pakowania, opis postaci w jakiej występują wyroby, opis sposobu ich wytwarzania.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne